Ergenim! Haklıyım! Şikayetim var

Ergenim! Haklıyım! Şikayetim var
Güncelleme:

Ergenlik dönemi, anne ve baba için yorucu bir dönem. Peki bu stresli dönemi sorunsuzca nasıl aşmalı?

Bebeğinizin büyüdüğünü ve ayakları yere basan bir birey olduğunu görmek mutluluk ve gurur verici.

Ancak ergenlik dönemi anne-babanın disiplinle büyütme çabası çocuğunuzun savaş açmasına neden olabilir.

Ergenlik sürecini hem anne-baba hem de çocuk açısından yara almadan atlatmak en önemli unsur. 
Ergenliğin, insan gelişiminin fırtınalı ve stresli bir evresi olduğunun altını çizen Hisar Hospital'dan uzm. Psikolog Gülşah Yahşi; "Bu süreç kişinin yetişkine özgü ayrıcalıkların kendisine verilmediğini hissettiği zaman başlar ve yetişkinin toplumsal konumu kendisine verildiği zaman sona erer.

Ergenin yaşadığı çalkantılar, bu dönemde hem ergeni hem de anne babayı zaman zaman çok zorlar" dedi.

Çatışma gerekli ama dozunda olursa

Ebeveyn - çocuk/ergen arasındaki tartışmaların çoğunun okul ödevleri, sosyal yaşam, arkadaşlar, ev işleri, kurallar, kardeş ilişkileri ve kişisel bakım gibi gündelik olaylardan kaynaklandığını da belirten psikolog Yahşi, bu çatışmaları babalardan çok annelerin yaşadığına dikkat çekti.

Çatışmaların çoğunlukla da anne-kız ilişkisinde ortaya çıktığını vurgulayan Yahşi, çatışmalardan endişelenmemek gerektiğini, çünkü bu çatışmaların ergenin ruhsal gelişimi için de gerekli olduğunun altını çizdi. Yahşi şöyle konuştu: "Tehlikeli olan bu çatışmaların çok yoğun ve şiddetli yaşanmasıdır. Çatışmaların sıklığı, davranış sorunları ile doğru orantılı olabilir. Çatışmalı ilişkilerin baskın olduğu gençlerde evden kaçma, erken evlilik, uç gruplara yönelme, okul reddi, ilaç/madde kullanımı daha sık gözlemlenir."

Zihnindeki ebeveyni bulamayınca...

Ergenin, kendi doğrularını, değerlerini, beğeni ve tercihlerini bulmak için arkadaşlarının bakışından, sözünden onay bulmaya çalışırken kasıtlı olmadan ailesine de karşı geldiğini belirten Yahşi şu bilgileri paylaştı:"Zihninde 'olması gereken-ideal ebeveyn'i ile kendi ebeveyni arasında farklılık bulduğunda öfkelenir; ebeveynini eleştirir, yargılar.Onların evinde yaşarken onlara karşı gelerek, kurallara uymayarak, arkadaşlarını ailesine tercih ederek, yalnız kalıp müzik dinleyerek, uzun telefon konuşmaları yaparak mahremiyetine aşırı titizlenerek; aslında ruhsal bağımsızlığını sağlamaya çalışmaktadır. Ancak anne babalar tüm bunları kendilerini saymama şeklinde yorumlayarak, hem kendileri hem de çocukları için gerginlik yaratan ilişki ile bazen sorunların temelini atarlar."

Ergenim! Haklıyım! Şikayetim var

Ergenin aşırı ve sürekli olarak giyinmesinden, konuşmasından, dağınıklığından arkadaş seçimine kadar müdahalede bulunmanın yanlış bir hareket olduğunu da söyleyen psikolog Yahşi sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü bu müdahalelerle 'Sen bilemezsin, senin yaptığın doğru ve güzel değil, doğrusu şöyle olur' mesajı iletilmekte ve aslında ergenin oluşturmaya çalıştığı kimliğine saygısızlık yapılır. Aşırı müdahaleye maruz kalan ergen, işte o zaman sinirli, öfkeli, tereddütlü, kaygılı olmakta ve bu defa kasıtlı olarak ebeveynini kırmaktadır."

Çocuğumla neden sorun yaşıyorum?

Yaşanan sorunların yaş farklılığından daha çok toplumdaki değişimlerden ve sık sık duyulan 'Ben senin yaşındayken... ' cümlesiyle başlayan örneklerle de görebildiğimiz kuşak farklılığından kaynaklandığına da değindi psikolog Yahşi ve şunları söyledi: "Bir diğer neden ergenlerin meslekle ilgili karar verecekleri dönemde; anne babaların kendi meslek yaşamlarını gözden geçirerek, gerçekleştirdikleri ya da gerçekleştiremediklerine odaklanmalarıdır. Çocuklarının önündeki kendilerince daha iyi fırsatlara gıpta ederek onun için iyi olabileceğini düşündükleri seçeneklerde ısrar ederek ergeni yönlendirebilirler."

Bugün Gazetesi/ Serda Kıvılcım