Evde çocuğunuza da kütüphane hazırlayın

Evde çocuğunuza da kütüphane hazırlayın
Güncelleme:

Araştırmalar gösteriyor ki evinde ne kadar çok kitap varsa, çocuk okulda o kadar başarılı oluyor.

Elinin altında büyük miktarda kaliteli kitap bulunduğunda, çocuk daha sık okumak ve dolayısı ile yeni şeyler öğrenmek için hevesli oluyor. Ayrıca, bu imkanı sağlayan ebeveynler büyük ihtimalle okumak konusunda ağır vurguda bulunuyor ve erken yararlarına dair derin bir anlayışa sahipler.

Yüksek sesle okumanın kendine has faydaları var

Çocuklarla birlikte okuma ve çocuklara okuma arasında belirgin bir fark vardır. Genç bir okuyucu yetiştirmek dolayısı ile en iyi şekilde edebiyat deneyimi kazanmasını sağlamak her ebeveyn tarafından öğretilebilecek bir şeydir ama onun okumasını sağlamak ve ona yüksek sesle kitap okumanın etkilerinin farklı olduğu da bilinmelidir. Bilim adamları ve doktorlar, çocuklara yüksek sesle kitap okumanın beyinlerinin kimyasal makyajını tamamen değiştirdiğini biyolojik olarak ispatladılar.

Erken okuryazarlık akademik gelişimi ilerletir

Erken okuryazarlığın faydaları ve bunun akademik ilerleme ile bağlarını inceleyen pek çok araştırma yapılmıştır ama yeni bir çalışma ‘neden’ini ortaya koyuyor.  Bu bilim adamları ve doktorlar tarafından bir süredir kanıtlanmak istenen bir konuydu. Üstelik bu çalışma sadece gözlem tabanlı verilerden fazlası.

3 ile 5 yaş arasındaki bir çocuğun gelişmekte olan beyni, kendisine yüksek sesle kitap okunduğu zaman farklı göründüğüne dair bilim adamlarının elinde artık bilimsel kanıtlar var. “Uyarıcı ev okuma ortamlarından gelen çocukların MR taramalarında, anlatı kavrama ve görsel imaj ile ilgili beyin bölgelerinde bariz aktivasyon farkı görüldü. Onlar hikayeleri dinlerken beyinleri bu kilit alanlarda daha fazla aktivite gösterdi.” Çocuğunuzun dil ve konuşma, anlama, okuma, sözlü anlatım ve bağlamsal anlayışındaki başarı ve üstünlüğü düzenli günlük okumalarınızla oldukça yakından bağlantılıdır.

İyi okuma alışkanlıkları erken yaşta gelişir

Kendisine çok sık kitap okunmayan çocuklarda zor anlama, az kelime dağarcığı ve zayıf okuma becerileri gelişir. Tabii ki istisnalar her zaman olabilir ama istatistiklerin söylediği budur.

Eğer çocuğunuzun akademik ve hatta sosyal başarısını desteklemek istiyorsanız, ona kitap okumak için mümkün olduğunca çok zaman ayırmalısınız. Satın ya da ödünç alın ama evinize mutlaka bol bol kitap getirin ve onları çocuğunuza yüksek sesle okuyun; bu edebiyat açısından zengin bir ortam yaratmak için bir numaralı anahtardır.

En azından günde bir kez, çocuğunuzun elinden tabletini bırakmasını sağlayın ve ona okuyun. Çocuklar okumanın bir opsiyon değil, zorunluluk olduğunu hatırlamak zorundadır. Ayrıca elbette, evde ve çevresinde ne kadar çok kitap okuyan yetişkin görürse, kitap okumanın gündelik hayatın önemli bir parçası olduğuna dair olan algısı o kadar olumlu yönde etkilenmiş olur.

HT Hayat