Her üç çiftten birinin gizli banka hesabı var

Her üç çiftten birinin gizli banka hesabı var
Güncelleme:

Her 10 çiftten 3'ünün birbirlerinden gizli kullandıkları banka hesapları var...

ING Bank tarafından her yıl yaptırılan “Avrupa’da Tasarruf ve Borç Araştırması”nın 2015’e ilişkin sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye, Avrupa’da araştırmaya katılan ülkeler arasında “Eşim sahip olduğum tüm banka ve tasarruf hesaplarımdan haberdardır” cümlesine katılmayanların en yüksek oranda olduğu ülke.

Türkiye ayrıca, Fransa’nın ardından ‘eşlerin birbirinden parasal konularda sır saklamasının normal olduğu’ görüşünün en yaygın olduğu ikinci ülke durumunda. Son 12 ay içinde bir şey satın alıp bu masrafı eşinden gizleyenlerin en yaygın olduğu ikinci ülke de Türkiye… Borcu olan hanelerde bu oranın daha yüksek olduğu görülüyor. Avrupa’da borcu olanların yüzde 22’si borcu olmayanların ise yüzde 17’si eşlerinden yaptıkları bazı masrafları gizliyor. Türkiye’de ise gizli harcama yapanların oranı borcu olan hanelerde yüzde 27, borcu olmayan hanelerde ise yüzde 22.

Avrupa’da 10 kişiden 3’ü sahip olduğu parayı eşine söylememenin normal olduğuna inanıyor. Avrupa genelinde Tüketicilerin yüzde 17’si, Türkiye’de ise yüzde 28’i eşlerine söylemedikleri bir hesapları bulunduğunu beyan ediyor. Avrupa genelinde, yaşça daha büyük çiftlerin eşlerinden parasal konularda daha az sır sakladıkları göze çarpıyor.

Tüketici giyim ve kişisel masraflarını kısıyor

Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin tasarruf için yaptıkları birikim miktarından duyduğu memnuniyeti ifade eden Tasarruf Konforu Ligi’nde Türkiye 5. sırada yer alarak üç yıl arka arkaya bulunduğu pozisyonu korudu.  Buna göre, Türk tüketicilerin yüzde 31’i tasarruf miktarından memnun olduğunu söylüyor. Ancak buna rağmen, Türkiye’de toplam nüfusa oranla tasarrufu bulunmayan oldukça geniş bir kesim bulunuyor. Türkiye tüm ülkeler arasında, tasarruflarını düzenli artıramayanların yüzde 62 ile en yüksek orana sahip olduğu ülke konumunda.

Avrupa genelinde tüketicinin lüks tüketimi azalttığı ve sabit giderlere daha fazla odaklandığı görülüyor. Araştırmada Avrupa’da en fazla kısılan giderler, eğlence ve boş zaman aktiviteleri olarak belirlendi. Giyim ve kişisel bakım masrafları Avrupalı tüketicinin tasarruf için en yaygın şekilde kesintiye gittiği üçüncü gider alanı iken Türkiye’de bu iki kalem, masrafların kısıldığı alanlar listesinde başı çekiyor. 2015’te Avrupa’da tüketicilerin tatil masraflarında yüzde 18 kesintiye gidecekleri göze çarpıyor. Bu oran Türkiye, İspanya ve İtalya’da yüzde 22. diğer yandan Avrupa’da en az kesintiye gidilen alan ise gıda harcamaları olarak öne çıkıyor.