İşitme kaybı kalıcı hale dönüşmesin !

İşitme kaybı kalıcı hale dönüşmesin !
Güncelleme:

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa, zaman kaybetmeden bir hekime başvurun !

Çocuklarda işitme kaybı ebeveynleri kaygılandıran önemli bir sorun. Doğumsal ya da sonradan edinilmiş olan işitme siniri tahribatı kaynaklı gelişenleri olsa da, genellikle orta kulakta yaşanan enfeksiyonlar ve buna bağlı “seröz otitits media” denilen sıvı birikimleri gibi problemler nedeniyle ortaya çıkıyor. Sonbahar ayında hava değişimi nedeniyle artan viral enfeksiyonlar ve alerjik şikayetler sonucu orta kulak enfeksiyonları ve sıvı birikimleri daha sık görülüyor. Öyle ki özellikle sonbahardan itibaren 3 yaşın altında gelişen orta kulak enfeksiyonu yüzde 75 gibi yüksek bir oranda görülüyor. Üstelik yapılan araştırmalarda; orta kulak enfeksiyonu geçiren her 2 çocuktan 1’inde enfeksiyonun yılda 3 defa tekrarladığı ortaya konmuş. Enfeksiyon süresi ve sıklığı ne kadar artarsa çocukta gelişen işitme kaybı ile geçirdiği süre de o kadar uzun oluyor. Bu da çocuğun eğitim ve sosyal hayatında sorunlara yol açıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yeliz Kantürk, işitme kaybının erken dönemde tespit edilmezse kalıcı hale dönüşebileceğine dikkat çekerek, “Bu nedenle erken tanı ve tedavi için ailelerin çocuklarındaki kulak problemlerine yönelik belirtileri çok iyi gözlemlemeleri gerekiyor” diyor.

Bu belirtiler varsa, dikkat!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yeliz Kantürk, işitme kaybına işaret eden belirtileri şöyle sıralıyor:

-Kulak ağrısı veya kulak tıkanıklığı varsa,

-Sese tepkide azalma mevcutsa, örneğin seslendiğinizde yanıt vermiyorsa,

-Televizyonunun sesini çok açıyorsa,

-Okul başarısı düşmüşse,

-Huzursuz veya sinirli ise

-Dil gecikmesi varsa,

-Harflerin telaffuzunda sorun yaşıyorsa,

-Hafif konuşma bozukluğu oluşmuşsa,

-Dikkat dağınıklığı mevcutsa.

İşitme kaybı 3 nedenden kaynaklanıyor

A) Dış kulak yolu kaynaklı: Dış kulak yolu kaynaklı kayıplarda altta yatan nedenler; dış kulak yolunda kir olması, dış kulak yolu iltihabı veya yabancı cisim oluyor.

B) Orta kulak kaynaklı: Orta kulak kaynaklı enfeksiyonlar ile sonrasında oluşan Seröz otitis media, yani sıvı birikimleri.

C) İç kulak kaynaklı: Genellikle doğumsal kaynaklı oluyor. Yeni doğan işitme taramalarıyla bebek henüz yenidoğan döneminde işitme kaybı tespit edilebiliyor.

İşitme kaybı kalıcı hale dönüşmesin

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yeliz Kantürk, çocuktaki işitme kaybının erken fark edilmesinin çok önemli olduğunun altını çiziyor. “Öğrenme döneminde çocuğun 1 ay bile işitme kaybı sorunu yaşaması, onun eğitim ve öğretim hayatında aksamaya yol açar.” diyen Dr. Yeliz Kantürk sözlerine şöyle devam ediyor: “Çocukta kulakta iltihap veya orta kulakta sıvı birikimi varsa ilaç ve gereğinde cerrahi müdahaleyle sorun bir an önce çözülmeli. Çünkü uzun dönmede zarda incelme, zarda delinme ve orta kulak kemikçiklerinde kalıcı hasarlar meydana gelip, işitme kaybı kalıcı hale dönüşebiliyor. İşitme sinirinden kaynaklı doğumsal işitme azlıklarında ise bir an önce işitme cihazı veya operasyon gibi seçeneklere karar verip çocuğun dil ve mental gelişimi sağlanmalı.”

Tedaviler çocuğun işitme kaybını gideriyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yeliz Kantürk, işitme kaybında tedavinin nedene göre uygulandığını belirterek şu bilgileri veriyor: “Örneğin dış kulak yolu iltihabında altta yatan neden göre gereğinde kirin temizlenmesi, yabancı cismin çıkarılması ve damla tedavisiyle enfeksiyon kontrol ediliyor. Orta kulakta sıvı birikimi olduğunda medikal tedavi, medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlarda da kulağa tüp takılması ya da kulak zarının çizilip içindeki sıvının alınması gibi tedaviler uygulanıyor. Böylece çocuğun bir an önce normal işitme seviyesine kavuşması sağlanarak kalıcı işitme kaybı önlenebiliyor. Doğumsal, yani işitme sinirinden kaynaklı olanlarda ise erken cihaz kullanımı ya da koklaer implant, yani biyonik kulak ameliyatları ile çocuğun sağır ve dilsiz olmaktan kurtulup tamamen normal bir hayata geçmesi sağlanabiliyor.”