Mürekkep lekesi nasıl çıkar?

Mürekkep lekesi nasıl çıkar?
Güncelleme:

Mürekkep lekesi günlük hayatımızda sık sık başımıza iş açabilir.

Ele dökülen mürekkep günlerce yada kıyafetlere dökülen mürekkep hiç çıkmayabiliyor. Bu lekeye karşı şu bilgiler faydalı olacaktır;Normal mürekkep lekesini çıkarmak için, lekenin üzerinden soğuk su akıtılır. Bu işlem, su renksiz akıncaya kadar devam ettirilir. Sonra bol deterjan hafifçe köpürtülerek lekeye sürülür ve sonra sabunlu suyla yıkanır.

Eğer uygunsa çamaşır suyu da kullanılabilir. Farklı bir işlem olarak kabartma tozu ile oksijen karıştırılarak bir macun haline getirilip, lekenin üzerine sürüldükten sonra buhara tutulur. Mürekkep lekesi ayrıca, limon ve tuz karışımıyla ya da sütle silinerekte çıkartılabilir. Ancak bazı mürekkepler kalıcıdır ve bunları çıkartmak pekte mümkün değildir.

Parke üzerine dökülen mürekkebi çıkartman için, süt ve gliserin karıştırılır. Yumuşak bir sünger bu karışıma batırılarak leke silinir. Sonra temiz bir su ile leke bölgesi yıkanır.

Deri koltuğa döküne mürekkep lekesini çıkarmak için, yumuşak nemli bir bezi limonlu suya batırarak leke bölgesi silinmeli.

Beyaz örtüye dökülen mürekkep lekesini çıkarmak için, domates kullanılmalıdır. Domates ortadan ikiye bölünerek lekeye sürülmeli. Biraz bekletildikten sonra sıcak su ile yıkanarak temizlenmeli.

Tükenmez kalem lekesi, alkol ile kolayca temizlenebilir. Ayrıca sütün içerisine bir miktar sirke koyup, yumuşak bir bezle leke bölgesini silerekte leke çıkartılabilir.