Okul çantası alırken bunlara dikkat !

Okul çantası alırken bunlara dikkat !
Güncelleme:

Yanlış okul çantası seçimi, duruş bozukluklarına yol açıyor.

Okulların açılmasına kısa süre kala veliler, çocuklarının mektep çantalarını almaya başladı. Uzmanlar çocuğun ağırlığının yüzde 10\'undan çok olan, alt kısmı bel hizasından aşağıda ya da bir omuzda asılı sırt çantalarının, çocuklarda sırt ağrısı, duruş bozukluğu, omuz düşüklüğü gibi sıhhat sorunlarına yol açabileceği konusunda velileri uyarıyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı\'ndan Prof.Dr. Merter Özenci, bilhassa eğitim hayatına yeni başlayan ilkokul öğrencileri için velilerin çanta seçiminde dikkatli olmalarını tavsiye etti. Prof. Dr. Özenci, sırtta taşınan mektep çantasının ağır olması ya da çantanın hatalı kullanımının ortaokul çağındaki çocukların gövde gelişimini menfi etkileyebileceğine işaret ederek, çocuklarda sırt ağrısı, duruş bozukluğu, omuz düşüklüğü, gibi sıhhat problemleri konusunda uyardı.

TEKERLEKLİ ÇEKME ÇANTA DAHA UYGUN

Velilerin çocukların sırt çantası seçiminde nelere dikkat etmeleri konusunda bilgi veren Prof. Dr. Özenci, ülkü mektep çantasının ağırlığının çocuk ağırlığının yüzde 10\'undan çok olmaması, hafif malzemelerden imal edilmiş, kalın ve yumuşak askıdan oluşan sırt çantasının tercih edilmesi, çantanın alt kısmının çocuğun bel hizasından aşağı olmaması gerektiğini dedi.

Sırt çantasının bir omuzda taşınmasının ya da bir askılı sırt çantalarının kullanımının gövde sağlığını menfi etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Özenci, bir elde ya da bir omuzda taşınan çantaların sırt ağrısına, eğriliğine ve duruş bozukluğuna yol açabildiğini kaydetti. Yanlış seçilen sırt çantalarında ağırlığın arkaya verilmesi nedeniyle öne eğilen çocukta duruş bozukluğu geliştiğini sık gözlemlediklerini aktaran Prof. Dr. Özenci, ağır çanta yerine tekerlekli çekme çantaların kullanımının gövde sağlığı için daha müsait olduğunu dedi.

OTURMA ŞEKLİ DE ÖNEMLİ 

Eğitim hayatına yeni başlayan çocuklarda oturma şeklinin önemine de dikkati çeken Prof. Dr. Merter Özenci, mektep sıralarında uzun süre öne doğru oturarak zaman geçirmenin boyun, sırt ağrısı ve duruş bozukluğuna ne sebepten olabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Özenci, çocukların mektep sırasında ya da evde bilgisayar karşısında oturduğu vakit masanın boyuna müsait olması gerektiğini dedi.

SPOR VE HAREKETLİ YAŞAM ŞART 

Ailelere çocukların haftada en az iki gün sporla ya da oyun sporlarıyla zaman geçirmesini sağlamaları çağrısında da bulunan Prof. Dr. Özenci, çocuklarda hareketli hayat tarzının daha sağlıklı olduğunu, bilgisayar ya da televizyon ekranı karşısında uzun süre hareketsiz kalmanın kilo alımına yol açtığını kaydetti.

Çocukların sağlıklı gövde gelişimi için spor ve hareketliliğin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özenci, \"İlkokul çağında, 10 yaş altı çocuklar abes vakitlerini genellikle spor oyunlarıyla geçirmeli. Bu yaş grubundaki çocuklar, oyun çağını yaşadıkları için, ağırbaşlı kuralları ve disiplini olan takım sporlarına 10 yaşından sonra adapte oluyorlar. Sporu oyun olarak sevdirmeliyiz. Haftada en az 2 gün sporla ya da oyun sporlarıyla çocukların zaman geçirmesi ortopedik yönden daha iyi istikbal sağlamalarına muavin olur\" diye konuştu.