Okul servisleri için velilere uyarı!

Okul servisleri için velilere uyarı!
Güncelleme:

Veliler, okul servisi ile yaptıkları sözleşmelerde cayma hakkına sahip.

Okulların eğitim vermeye başlamasına sayılı günler kala, veliler de çocukları için en doğru ve en uygun okul servisi ile sözleşme yapmaya çalışıyor. Eylül 2015 itibariyle Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildiğini hatırlatan Avukat Cevat Kazma, 26 yaşından küçük kişilerin servis şoförü olamayacağını, şoförlerden her 5 yılda bir sağlık raporu isteneceğini ve velilere sözleşmelerden cayma hakkı verildiğini açıkladı.

Devlet okullarının açılmasına iki haftalık bir süre kaldı, bazı özel okullar ise eğitim vermeye geçen hafta itibariyle başladı. Çocuklarının ev ile okul arasında daha kolay ve güvenli bir şekilde gidip gelmesini isteyen veliler de, okul servisleri ile sözleşmeler yapmaya başladı. Son yıllarda okul servislerinde yaşanan kazalar ve güvenlik problemleri nedeniyle Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapıldı. Avukat Cevat Kazma, yönetmelikte yapılan değişikliklere dair bilgiler paylaştı. Velilere servisler ile yapılan sözleşmelerden cayma hakkı verildiğini açıkladı.

Yapılan son değişiklikle birlikte, artık 26 yaşından küçük olanların servis şoförlüğü yapamayacağını belirten Cevat Kazma, şoförlerin, en az 5 yıllık E sınıfı ya da en az 7 yıllık B sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, servis şoförlerinin her 5 yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından almasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Servis şoförünün bu şartları sağlamaması halinde veliler yapılan sözleşmeleri tek taraflı feshedebilir diyen Avukat Cevat Kazma, öğrencinin okulunun veya ikametgâhının değişmesi halinde de, yapılan sözleşmenin feshedileceğini söyledi. Üstelik sözleşmenin feshi yapılırken, gelecek aylara istinaden bir ödeme de yapıldıysa bu ücretin servis sahibi kişi ya da firma tarafından iade edilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti.

Avukat Cevat Kazma, sözleşmeden cayma hakkının, öğrencinin uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalık geçirmesi veya okuma hakkını kaybetmesi gibi durumlarda da geçerli olduğunu ifade etti. Ödenen ücretin iade edilmemesi durumunda ise velilerin, Tüketici Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Mahkemelerine başvurarak ücretlerini yasal faiziyle geri alabileceğini sözlerine ekledi.

Leyditurk.com