Oyuncak seçimi çocuğun gelişimini etkiliyor

Oyuncak seçimi çocuğun gelişimini etkiliyor
Güncelleme:

Uz. Dr. Ayhan Çeri, oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda, görsel iletişimde ve eğlence sektöründeki gelişmelere de paralel olarak oyuncakların çocukların hayatındaki yeri, önceki yıllara oranla artış gösteriyor. Ancak çocukların hayatında önemli bir yeri olan oyuncak satın alınırken, ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ayhan Çeri, oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Oyuncaklar çocukların yaşına uygun olmalı

Oyuncağı satın almadan önce mutlaka dikkatlice gözden geçirip bozuk olmadığından emin olunmalıdır. Evdeki bozuk oyuncaklar da çocuklar için risk oluşturabileceğinden evde bulundurulmamalıdır. Oyuncaklar çocukların yaşına uygun olmalı, oyuncak satın alırken vakit geçirmek için eğlence aracı olmasının yanı sıra çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimine yardımcı olmasına da dikkat edilmelidir. Belli bir yaşın üzerindeki çocukların kullanabileceği bisiklet, kaykay, paten satın alınırken; koruyucu aparatları da (dizlik, kask vb.) almaya ve çocuğun bunları mutlaka kullanmasına özen gösterilmelidir.

Kurşun içeren boyalı oyuncaklar satın alınmamalı

Oyuncak satın alırken, yapımında kurşun içeren boyaların kullanılmadığından emin olunması gerekir. Kurşun içerikli boyalarla üretilen oyuncaklar, çocuklar için uzun vadede zihinsel ve sinirsel bozukluklara yol açabilir. Günümüzde internet üzerinden online alışveriş de giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak bunun yerine oyuncağın, mağazadan görülerek ve incelenerek alınmasında yarar vardır. Eğer oyuncak mutlaka online olarak satın alınacaksa, siparişten önce ayrıntılı bilgiye sahip olunmalıdır.

Okul öncesinde küçük oyuncaklar tehlikeli

Okul öncesi dönem çocukları için alınan oyuncakların boyutları en az 3x6 cm ve kolayca parçalanamaz olması gerekir.  Böylece çocuğun, oyuncağı yutmaya çalışarak yemek borusunu ya da soluk borusunu tıkayıp boğulma tehlikesi geçirmesinin önüne geçmiş olur. Çocukların, 4-5 cm den daha küçük metal para, bilye, küçük top gibi cisimlerle oynamalarına izin verilmemeli ve bu tür cisimler çocukların kolayca ulaşabileceği ortamlardan uzak tutulmalıdır.

Pilli oyuncaklara dikkat

Pil ile çalışan oyuncakların pil yuvasının sıkıca kapalı olduğuna ve çocuğun burayı kolayca açamayacağına emin olunmalıdır. Son yıllarda oyuncaklarda kullanılan pillerin parçalanmaya karşın güvenliğinin artırılmış olmasına rağmen bu pillerin içerdiği kimyasal maddelerin sindirim sistemi ile emilimi durumunda karaciğer, böbrek yetmezliği gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.