Oyuncaklardaki büyük tehlike !

Oyuncaklardaki büyük tehlike !
Güncelleme:

Ahmet Maranki, sağlıklı bir hayat için önemli ipuçlarını veriyor.

Çoğu günlük hayatımızda rahatça uygulayabileceğimiz pratik faaliyetlerden oluşan önerilerini derlediği kitabında, insan sağlığı açısından en tehlikeli beyaz gıdaları, kimyasalları ve uyuşturucu maddeleri anlatan Maranki, çocukların hayatında önemli yer tutan oyuncaklardaki tehlikelere de dikkat çekiyor.

Ramazan ayının bitmesinin ardından gelecek Şeker Bayramı nedeniyle ailelerin bol bol kıyafet ve oyuncak alışverişi yapacaklarını söyleyen ve oyuncak seçerken ailelerin gözden kaçırdığı önemli bir noktanın da oyuncakların AB kriterlerine uygunluğunu gösteren ‘CE’ işareti olduğunu ifade eden Ahmet Maranki; “Oyuncak üreticisinin oyuncağın AB’nin ve ülkemizin güvenlik ve standart konusundaki ortak kurallarına uygun olduğuna ilişkin verdiği garanti anlamına gelen CE işaretini tüm oyuncakların taşıması gerekmektedir. Üstünde CE işareti olmayan oyuncaklar kalitesiz ve çocuğunuz için tehlikeli olabilir” dedi.

Çocuklar için seçilecek oyuncaklar için bazı kriterlerin de dikkate alınması gerektiğini söyleyen Maranki “Anne-babaların çocuklarına oyuncak alırken en çok endişelendikleri şey, seçtikleri oyuncağın gerçekten doğru oyuncak olup olmadığı düşüncesidir. Her çocuğun ilgi ve gereksinimi farklıdır. Her çocuk aynı tür, aynı renk, aynı boyuttaki oyuncaklardan hoşlanmayabilir. Nasıl beslenme ve giysi seçiminde onun ilgi ve gereksinimlerini dikkate alıyorsanız, oyuncak seçiminde de bunu yapmalısınız” dedi.

MARANKİ’NİN OYUNCAK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK KRİTERLERİNDEN ALTIN ÖNERİLER

Çocuğun el becerilerini, yaratıcılığını, düşünce, hafıza ve hayal gücünü destekleyici olmalıdır.

Oyuncak içindeki yumuşak dolgu malzemeleri, metal parçacıklar, iğne ve kıymıklar gibi herhangi bir sert veya sivri yabancı madde ihtiva etmemelidir.

Yüksek ses çıkaran oyuncaklar çocuklar için zararlı ve rahatsız edici olabilir.

Tüylü oyuncaklar alerji açısından bir takım problemler doğurabileceği için özellikle alerjik bünyeli çocuklardan uzak tutulmalıdır. Ayrıca bu tür oyuncaklar daha çok mikrop barındırabilirler ve temizlenmesi zordur.

Çocuklara şiddet içeren ve şiddeti özendiren oyuncaklar satın alınmamalıdır.

Pille çalışan oyuncaklarda mutlaka kaliteli pilleri kullanınız ve özellikle oyuncağın pil koyma yerinin vidalı, emniyetli bir şekilde kapatılmış olmasına dikkat ediniz.