Uykusuzluk tembelleştiriyor

Uykusuzluk tembelleştiriyor
Güncelleme:

Uykusuz kalan çocuklar tembel oluyor...

Okul öncesi çocukların günde 11-12 saat, 6-12 yaş arası çocukların ise 9-11 saat arasında uyuması gerekiyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, yeterince uyumayan çocukların hem yaşam kalitesinin hem okul başarısının olumsuz etkilendiğini söyledi. Baykal\'ın çocuklarda uyku sorununa ilişkin tespit ve önerileri şöyle:

- İlköğretim çağındaki çocuklarda kronik horlama oranı %10, apne oranı ise %1\'dir.
- Apne konsantrasyonu bozar, öğrenme zorluğu ve okul başarısızlığına neden olur.
- Çocuk horluyor, gece üstünü açıyor, aşırı terliyor, yatakta sürekli dönüyor ve nefes ritmi bozuluyorsa uyku apnesinden şüphelenin.
- Uyku apnesi nedeni büyük bademcik ve geniz etidir. Burun polipleri de apne yapabilir.
- Uyku apnesinde oksijen seviyesinin düşmesi çocukta yüz, çene ve ağızda yapısal bozukluklar ortaya çıkabilir. Gece büyüme hormonu daha az salgılanır dolayısıyla gelişim bozulur, kilo alımı ve boy uzaması durur.

OKUL BAŞARISI AZALIR

- Uyku düzeni bozulan ve gece yeterince uyuyamayan çocukta ders konsantrasyonu azalır. Algı bozukluğu beraberinde ezberleme ve öğrenme güçlüğünü getirir. Dikkat azalması ve hafıza kullanımında bozulma görülür. Gün içerisinde hırçın davranışlar sergileyen çocuk tahammülsüz ve hiperaktif olur.

İLAÇLA DÜZELMEZSE AMELİYAT KESİN ÇÖZÜM

Op. Dr. Bahadır Baykal, çocuğun şikayetleri bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkmışsa ilaç tedavisi uygulanabileceğini, düzelmezse geniz eti ve bademciklerin büyüklüğünün ameliyat açısından değerlendirileceğini söyledi. Baykal, \"Geniz eti ve bademcik sorunundan kaynaklanan uyku apnesi ameliyat sonrasında düzeliyor. İştah artıyor, büyüme ve gelişme düzene giriyor ve çocuk yeterli uyuduğu için okul başarısı artıyor\" dedi.