Yabancı dil eğitimine geç kalmayın

Yabancı dil eğitimine geç kalmayın
Güncelleme:

Çocuğunuzun ikinci bir dil öğrenmesini istiyorsanız, erken yaşlarda dil eğitimine başlamalısınız.

Çocuklarına dil öğretmek için büyük çaba sarf eden ve birçok fedakarlıkta bulunan aileler, bu yazıyı mutlaka okumalı. Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ’a göre her çocuk dil için hazır bir beyin mekanizmasıyla doğuyor.

Prof. Dr. Tanrıdağ, \'\'İnsanlar doğuştan dil için hazır bir beyin mekanizmasıyla doğar. Bu mekanizma daha bebek anne karnındayken 3-6 aylıkken ortaya çıkmaya başlar. Doğumdan sonra çocuğun konuşmasına kadar geçen süre konuşma mekanizmasını harekete geçirmek için gereken bellek gelişimidir. Eğer başka bir nedenle bellek yeteri kadar dış dünyaya ait materyal toplayamazsa çocuk konuşmayı öğrenemez\'\' diyor.

Erken konuşmak zeka belirtsi

Çocuğun erken dönemde ya da beklendiğinden daha erken konuşması belleğinin güçlü olduğunu gösterir. Dolayısıyla konuşma zekâyla ilintilidir. Çocukların birden fazla dil öğrenmelerinin etkileri tartışmalıdır. Zekâ ve bellek kapasiteleri yüksek olan çocuklarda bu daha çabuk ve problemsiz olduğu halde çok dilliliğin bazı çocuklarda kekemeliğe yol açabildiği düşünülür.

Birden çok dil bilmenin beyin üzerindeki etkisine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Tanrıdağ, farklı dillerin beyinde farklı alanlarla ilintili olmadığını da anlatıyor. Bu güne kadar bu konuda yapılan araştırmaların öğrenilen farklı dillerin beyinde aynı dil şebekesi tarafından temsil edildiğini gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr.Tanrıdağ, öğrenilen her yeni dil için farklı beyin alanı değil benzeri alan kullanıldığını belirtiyor.

Yabancı dil erken yaşta daha kolay öğreniliyor

Öğrenilen her yeni dil için farklı bir beyin alanı değil benzeri bir alan kullanılıyor. Farklı dillerin aynı beyin alanları içinde temsil edilmesi farklı zamanlarda arşivlenen dosyaların aynı kütüphanede saklanmasına benzetiliyor. İnsan belleğinin özelliğinden dolayı önce öğrenilen dil her zaman daha fazla hatırlanan dil oluyor. Bu dilin kullanılmaya devam edilmesi dil belleğini daha da sağlamlaştırıyor. Bu yüzden çocuğun erken yaşlarda dil öğrenmesi önemli.

Bu konuda yaşanan gelişmeler Pitres Kanunları olarak biliniyor. Buna göre bir insanda çoklu dil bozukluğu oluştuğunda; düzelme önce ana dilden ve çok kullanılan dilden başlıyor. Eğer ana dil aynı zamanda çok kullanılan dilse bu düzelme daha da belirgin. Bunun dışında, eğer bilinen diller aynı dil ailesine mensuplarsa örneğin bu diller Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca ise bunların düzelmeleri birbirine yakın oluyor.