Yaşlıları en çok bunlar mutlu ediyor

Yaşlıları en çok bunlar mutlu ediyor
Güncelleme:

İstatistik kurumu araştırmasına göre yaşlı insanlar en çok çocuklarından dolayı mutlu oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na göre, yaşlıları en çok çocukları, eşleri ve torunları mutlu ediyor. Yaşlıları mutlu eden diğer değerler arasındaki ilk sıralarda sağlık da yer alıyor.

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 18-24 Mart'ın Yaşlılara Saygı Haftası olarak kutlandığını anımsattı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) "21. Yüzyılda Yaşlanmak" raporuna göre, 1950 yılında 60 yaş ve üzerinde 205 milyon kişinin bulunduğunu, 2012′de ise bu sayının 810 milyona yükseldiğini ifade eden Özmete, raporda en az 10 yıl içinde bu sayının 1 milyara, 2050′ye kadar ise 2 milyara çıkmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Dünyada ve Türkiye'de yaşlanmanın yanı sıra ileri yaştaki bireylerin nüfus içindeki paylarının artığının altını çizen Özmete, "2011 yılı verilerine göre Türkiye'de 90 üstü yaşta 79 bin 428 yaşlı var. Bu da bizim bu konuya artık daha fazla eğilmemiz gerektiğini gösteriyor. Yaşlıların durumuna yönelik bazı saptamalarda bulunmamız ve stratejiler geliştirmemiz lazım. Özellikle yaşlıların bakımı konusunda daha bütüncül ve geleceği planlayan yaklaşımlara ve çözümlere ihtiyaç duymaktayız. Yaşlıların daha kaliteli bir yaşam sürmesi için hem ailelere hem de yaşlılara sunulan olanakları artırmalıyız" dedi.

Yaşlıların yüzde 50′si mutlu

TÜİK'in Yaşam Memnuniyeti Araştırmasına göre, Türkiye'de 65 ve üstü bireylerin yaklaşık yüzde 20′sinin emekli maaşlarından memnun olduğunu anlatan Özmete, 55-64 yaş grubundaki emeklilerin de yaklaşık yüzde 85′inin maaşlarından memnun olmadığını belirtti. 65 ve üstü yaş grubundakilerin yaklaşık yüzde 76′sının sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu ancak yüzde 82′sinin doktorların kendilerine davranışlarından memnun olmadığına işaret eden Özmete, "Yaşlıları mutlu eden değerler arasında ilk sırada sağlıkları geliyor. Yaşlıları yüzde 86 sağlıkları, yüzde 7 sevgi, yüzde 4 ile para mutlu ediyor. İş ve başarı gibi değerlere ise çok az önem veriyorlar" diye konuştu. Yaşlıların genel mutluluk düzeyleri incelendiğinde, yüzde 7′sinin çok mutlu, yüzde 50′sinin ise mutlu olduğunu ifade eden Özmete, yaşlılara en çok mutluluk veren kişilerin yüzde 20 çocukları, yüzde 7 eşleri ve yüzde 5 torunları olduğuna dikkati çekti.