Yeni nesil okula kilolu başlıyor

Yeni nesil okula kilolu başlıyor
Güncelleme:

Türkiye'de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 12'si kilolu ya da obez.

Aktif Yaşam Derneği'nce yapılan bir  araştırmayla, Türkiye'de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 12'sinin fazla kilolu ya  da obez kategorisinde olduğu tespit edildi. Türkiye'deki 7-12 yaş aralığındaki öğrencilerin fiziksel aktivite  algısını, alışkanlığını ve düzeyini belirlemek amacıyla yapılan \"İlköğretim Öğrencileri Fiziksel Aktivite Araştırması\" tamamlandı. 

Araştırmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin büyük çoğunluğu fazla  kilolu olmanın eşiğinde. Öğrencilerin yüzde 12'si fazla kilolu ya da obez kategorisinde yer alıyor. Fazla kilolu veya obez kategorisinde yer alanların oranı 10-11 yaş  grubunda yüzde 9 olurken, bu oran 7-8 yaş grubunda yüzde 16'ya çıkıyor.  

Hareketsizliğin obezitenin başlıca nedenleri arasında yer aldığının  ortaya çıktığı araştırmada, Türkiye'de hareketsiz çocukların, hareketli çocuklara  göre daha kilolu olduğu ortaya konuldu. 

Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor

Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel araştırma  sonuçlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketsiz çocukların obez olmaya aday olduğunu belirterek, şunları kaydetti:  \"Fiziksel aktivite seviyeleri, beden kitle indeksiyle  karşılaştırıldığında, fazla kilolu ve obez çocukların fiziksel aktivite  seviyelerinin daha düşük olduğu görülüyor. Başka bir deyişle daha az aktif olan  öğrenciler daha kiloluyken, daha aktif öğrenciler daha az kilolu. Yani yeni nesil  okula daha kilolu başlıyor diyebiliriz.\" 

Hareketsiz öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin düşük olmasının  önemli nedenlerinden birinin de ailenin spora uzak olması olduğunu belirten Demirel, \"Öğrencilerin ailelerinin yarısından çoğu spor yapmıyor. Aileyle  birlikte spor yapma oranlarına bakıldığında, ebeveynlerin çocuklara spor yapma anlamında örnek oluşturmadığı görülüyor\" dedi. 

Aileler model olmalı

Demirel, öğrencilerin yüzde 61'inin ailesiyle birlikte spor  yapmadığını, ailesiyle spor yapan çocukların yapmayanlara göre daha az kilolu olduğuna dikkati çekerek, ailenin çocuklara model olabilmesinin, çocukların  fiziksel aktiviteye ilişkin tutum ve davranışlarını etkilediğini söyledi. 

Öğrencilerin ev yaşamlarında da hareketsiz olduğuna işaret eden  Demirel, şunları kaydetti:  \"Öğrencilerin yarısına yakını hafta sonları ev dışında 2 saatten az  vakit geçiriyor. Bu oran hafta içinde daha da düşüyor. Öğrencilerin yüzde 23'ü  okul sonrası dışarıda oyun oynamıyor. Televizyonla birlikte bilgisayar kullanımı  öğrenciler için en yoğun yapılan ev aktivitelerinden. Çocukların büyük bir  bölümü, evdeki zamanlarını hareketsiz geçiriyor.\"