Yeni nesile yeni yenil oyunlar gerek

Yeni nesile yeni yenil oyunlar gerek
Güncelleme:

Hızla gelişen ve hayatın her alanında karşımıza çıkan teknoloji çocukların bile en iyi arkadaşı haline geldi.

Yaz tatilini televizyon ve internet karşısında geçiren çocukların aileleri onlara yeni alternatifler bularak bilgisayar oyunlarının zararlarından çocuklarını korumak istiyor. Yeni nesil çocuklara yeni nesil oyuncaklar olarak tanımlanan akıl oyunları çocukların girişimci ve üretken kişilik özellikleri kazanmasını sağladığı için anne babalara güven veriyor.

Çocukları daha iyi bir yaşama hazırlamak için ‘Akıl Oyunlarını’ öneren PAL Akıl Oyunları Eğitim Koordinatörü Osman Metin, ‘Özellikle gelişim çağındaki çocukların oynadıkları oyunların temelinde günlük hayatta karşılaştıkları problemlere çözüm bulabilme olmalıdır. Çocukların oyunlarının onların görsel algı, fiziksel beceri ve denge, üretkenlik gibi becerilerini geliştirmesi gerekir.’ diye konuştu.

Bir çok çocuğun televizyon ve internet karşısında yaz tatilini geçirdiğini ifade eden Metin, ‘Okulların da yaklaşması ile özellikle bilinçli aileler çocuklarını teknolojinin zararlarından çocuklarını korumak için alternatif aramaya başladılar. Bizler yeni nesil çocuklar için yeni nesil oyuncaklar olması gerektiğini söylüyoruz. Bu oyuncaklar çocukların kişisel gelişimine destek olmalı.’ dedi.

Akıl oyunlarının çocukların kişisel gelişimini desteklediğini ve onların kabiliyetini keşfetme konusunda önemli ipuçları verdiğini hatırlatan Osman Metin şöyle konuştu, ‘Bu oyunlar sayesinde öğrenciler problem tanıma, çözüm üretme ve farklı yöntem deneme gibi özellikleri derslerinde de uygulayarak okul başarısını artıracaktır. Akıl oyunlarının kazanımları ile öğrenciler derslere daha aktif katılacak ve yaparak, yaşayarak öğrenme metodunu uygulayacaktır. Aynı zamanda kendine güven duygusu ve ekip ruhu gelişerek çevresine faydalı mutlu bir birey haline gelecektir.’

Akıl oyunlarında kullanılan materyallerin hepsinde öğrencinin birebir katılımı gerçekleşmesi ön plana alındığını ifade eden Metin ‘Artık bir çok okulda da bu oyunlar kullanılmaya başlandı. Özellikle grup oyunlarında her etkinliğe öğrenci bireysel olarak katılmanın ve kendini ifade etmenin yöntemini öğreniyor. Kendini ifade etme fırsatı bulan öğrenciler için okullar ‘eğlenceli eğitim yeri’ haline gelmeye de başlıyor. Böylece öğrenciler; büyük keyif aldıkları oyun derslerinden sonra daha rahat ve mutlu şekilde diğer derslere katılacaklardır.’ dedi.

Teknolojik aletlerin bireyselleştirerek yalnızlaştırdığının altını çizen Metin şöyle konuştu, ‘Akıl oyunları gibi çocukların gelişimini destekleyen oyunlar onların hayatın güzel yanlarını görmesini sağlıyor. Ayrıca bir eser ortaya koyan her öğrenci sosyal çevresini genişleterek hayata fayda sağlayan bir birey olmak istiyor. Öğrenciler oyunlarla yenme-yenilme, rekabet etme, grup kurma birlikte hareket etme yetilerinin fark ediyor.’