Anne adayı doğuma nasıl hazırlanmalı?

Anne adayı doğuma nasıl hazırlanmalı?
Güncelleme:

İşte Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul'un anne adaylarına tavsiyeleri...

Doğum öncesi bebeğe hazırlanma sürecinde anne adayının, çevrenin yardım ve desteğine ihtiyacı vardır. Öncelikle eşinin yanında olmasına, onu beğenisine, bedeni deforme olduğu için azalan güvenini arttırmaya ve her şeyden öte ağırlaşan bedeni ile zorlandığından desteğe ihtiyacı vardır. Aynı şekilde kendi ailesinin ve eşinin ailesinin yanında olmasına, kontrollere giderken eşlik etmelerine, ev işlerinde desteğe ve özellikle istirahat etmesi gerekiyorsa bu süreçte yalnız kalmamaya, konuşup paylaşmaya gereksinimi artar. 

Anne adayı bu dönemde daha fazla ilgi bekler 

Doğum yaklaştıkça anne adayının kaygı ve heyecanı artar. Bu süreci geçirme konusunda kimi zaman gerçekten zorlanıp giderek duygusallaşır ve kendisini yalnız hisseder. Kimi zaman nedensiz ağlamalar olurken kimi zaman da alıngan olabilir. Çevresinden daha fazla ilgi ve anlayış bekler. İşte bu dönemde yakınlarının destek ve ilgisi az gelebilir, böyle olunca da çabuk öfkelenir. Yapılması gereken temel iş doğuma kadar olan süreçte kendisini yalnız hissetmemesi için arkadaşları ile daha yakın temasta olması, evde yalnız kalmak yerine dışarıya çıkması ve büyük bir sağlık sorunu yoksa her gün en az bir saat yürümesidir. Evde mutlaka uğraşları olmalı, kendini dinlememeli, saatlerce televizyon karşısında oturmak yerine kitap okumalı, dergi bakmalı ve farklı uğraşlarla kendisini dinlemekten vazgeçmelidir. 

Çocuk odasını hazırlama uğraşları yanında kendisine farklı uğraşlar bularak dikkatini hamilelikten uzaklaştırmalıdır. Böylece kendisini sürekli olarak kısır bir döngü içinde hissetmez. Kendi gibi hamile olan arkadaşları varsa onlarla bir araya gelerek vakit geçirmek kendisini yalnız ve farklı hissetmesini engelleyecek, doğuma kadar olan süreci daha sağlıklı geçirmesini sağlayacaktır.