Anne depresyonu çocuğu şişmanlatıyor

Anne depresyonu çocuğu şişmanlatıyor
Güncelleme:

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya çocuğun kilo almasında anne depresyonunun önemine dikkat çekiyor.

Çocuğunuzun şişmanlamasını istemiyorsanız ve depresyondaysanız bir an önce çıkmanız gerekecek. Evet, depresyon, mutsuzluk, sıkıntı ve stres sadece sizi değil çocuğunuzu da şişmanlatıyor.

Annesi sıkıntıda olan çocukların daha şişman olduğu artık bir çok klinik araştırma ile kanıtlandı. Anne strese girdiğinde çocuğu ile ilgilenme süresi azalıyor. Annenin sadece kendi öz bakımı değil eve olan ilgisi hayata olan ilgisi de azaldığı için çocuk tek başına kalıyor. Tek başına ilgisiz kalan çocukda daha düzensiz beslenme saatleri, daha düzensiz beslenme içerikleri, daha düzensiz uyku saatleri, daha çok abur-cubur ve paketli ürünler tüketme alışkanlıkları, daha az hareket etme düzeyi ve daha uzun televizyon ya da bilgisayar başında geçirilen süreler yaşıyor.

Annenin aile için yemek yapması, uyku ya da uykusuzluk süreleri bile çocuğu direkt etkiliyor. Daha az ilgili, daha az yemek yapan, daha çok uyuyan ya da uykusuzluk çeken anneden en çok etkilenen, onun yanında, hayatı birebir yaşayan, onun penceresinden hayata bakan, çocukları oluyor.

Bu nedenle  herkesin bazen içinde bulunduğu, mutsuz zaman dilimleri, sıkıntı, stres, üzüntünün çocuğa mümkün olduğu kadar yansıtılmaması gerekiyor.  Bir yakınla, eşle konuşmak ya da gidilebiliyorsa bir psikiyatriste giderek içini dökmek bu sıkıntıyı atlatmaya yardımcı olacaktır.

Yaşanılan sıkıntıyı çocuklara hissettirmemek için uygulanabilecek yöntemlerden biri de, onların kahkahalarla güldükleri, mutlu oldukları zamanları göz önüne getirmek olacaktır. Onların mutluluğu bir süreliğine de olsa rahatlatır ve kendi mutsuzluğunuzu en azından onlara yansıtmanızı engeller.

Leyditurk.com