Anne sütü dünyanın en değerli besini

Anne sütü dünyanın en değerli besini
Güncelleme:

Türkiye’de yapılan araştırmalar annelerin 15-20 yıl öncesine göre bebeklerini çok daha fazla emzirdiklerini gösteriyor.

Yapılan pek çok klinik araştırma anne sütünün çok değerli bir besin olduğunu ortaya koyuyor. Hatta bir mucize olarak adlandırıldığına da sıkça rastlıyoruz.

Bu araştırmalarda ilk 6 ay içinde bebeğini su dahil hiçbir ek gıda ve mama vermeden sadece anne sütü ile besleyen anneler baz alınmaktadır. Bu oran şu anda % 43 civarlarındadır. Annelerin sütlerinin azalması ve bebeğini yeterince besleyememe kaygısı mamaya başlanmasının temel sebeplerinin başında geliyor. Annelerin çalışma hayatına erken dönmeleri, bazı sağlık sorunları, şehir hayatı, yorgunluk ve stres gibi etkenler anne sütünün yeteri kadar üretilmemesine neden oluyor.

Neonatoloji Uzmanı (yeni doğan uzmanı) Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu anne sütünün miktarının ve kalitesinin arttırılması konusunda açıklamalarda bulundu.

Nuhoğlu “Her annenin sütü kendi bebeği için özeldir ve en uygunudur. Anne sütü çok enteresan bir gıdadır, öncelikle canlı bir gıdadır. Örneğin erken doğum yapan annenin sütü farklı, düşük doğum ağırlık bebek doğuran annenin sütünün formülü farklı, zamanında doğuran annenin sütünün formülü farklı olduğu gibi anne sütü emzirmenin başında farklı, sonunda farklı yapıdadır. Anne sütü ile beslenme her bebeğin hakkıdır.”

“Anne sütünü artırıcı ürünler klinik olarak kanıtlanmalı”

Fakat buna rağmen anne sütü bebeklere yeterli gelemeyebiliyor. Günümüzde anneler artık daha bilinçli. Hemen hemen tüm hekimler tarafından da önerilen, eczanelerde bulunan anne sütü artırıcı ürünlerden klinik olarak kanıtlanmış ürünlerin tercih ediliyor olması bunun bir kanıtı.
Anne sütü artırıcı piyasasının %92’sinden fazlasını elinde bulunduran Mamsel İlaç’ın Genel Müdürü Mustafa Aşıkoğlu bunun nedeninin bir “Humana” etkisi olduğunu belirtiyor. İnsana yönelik, insan için anlamını taşıyan vizyonla yıllar önce Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, tamamen bitkisel anne sütü artırıcı ürünleri Almanya’dan Türkiye’ye ithal etmeye başlamışlar. Aşıkoğlu” Humana Still Tee emzirme çayının ününün bu kadar hızlı yayılmasının nedenini, anne sütünü artırmasındaki başarısının gözle görülür olmasına bağlıyoruz. Eğitim ve araştırma hastanelerinde ve ayrıca bazı Üniversite Hastanelerinde yapılan çalışmalarda doğumdan sonra Humana Still Tee Emzirme Çayı kullanan deneklerin, anne sütü kullanan kullanmayanlara göre 2 katından fazla sütlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bebeklerin doğumdan sonra kaybettikleri yaklaşık % 10-12 lik kilo kaybının çok çabuk geri kazanıldığını be bebeklerin doğum ağırlıklarına daha çabuk döndüğü de görülmüştür. ”dedi.

UNICEF, WHO, UNESCO Anne sütüne önem veriyor

Sağlıklı bir nesil yetiştirebilmenin ilk adımı anne sütü ile başlıyor. UNICEF, WHO, UNESCO’nun birlikte yayınladıkları “Facts of Life” kitabında anne sütünün faydaları 5 madde halinde yazılmış.
1- Hayatın ilk 6 ayında anne sütü en yararlı besindir.

2- Bebekler doğumdan sonra en kısa zamanda emzirilmeye başlanmalıdır.

3- Bebeğin ihtiyacı olan yeterli sütün temini için sık emzirilmesi gerekir.

4- Biberonla beslenme ciddi hastalıklara ve ölümlere neden olur.

5- Emzirme bebeğin 2. yaşına, hatta daha uzun süreli olmalıdır.