Bebeğinizi masaj yaparak mutlu edin

Bebeğinizi masaj yaparak mutlu edin
Güncelleme:

Bebek masajı hem ona pek çok yarar sağlar, hem de ilişkinizi güçlendirir.

Bebeğinize yapacağınız masaj, beraber paylaşabileceğiniz en dokunaklı anlardan biridir. Ona pek çok yarar sağlamanın yanı sıra ilişkinizi de güçlendirir.

Masajın yararları
Kilo alımını hızlandırır. 
Gelişmeleri daha hızlı ve dengeli olur.
Motor gelişme ve koordinasyonu geliştirir.
Kendine güveni arttırır.
Sakin ve düzenli uyku sağlar.
Ağrıyı, gaz sıkıntısını azaltır.
Anne-Bebek arasındaki bağları güçlendirir.
Bebeğin daha sosyal olmasını sağlar.
Solunum, dolaşım, boşaltım ve sindirim sistemlerine olumlu etkisi vardır. 

Masaja hazırlık
Masaj yapılacak oda sessiz ve 22-26 derece olmalı. Direk güneş almayan bir yer seçin. Masajı her gün yapmak zorunda değilsiniz. Bebeğiniz bazen yorgun da olabilir ve masajı istemeyebilir. Daha sonra tekrar deneyin. Tırnaklarınızın uzun olmamasına dikkat edin. Tüm takılarınızı ve saatinizi çıkartın. Eğer bir cilt enfeksiyonunuz varsa, o dönem masaj yapmayın. Yakınınızda bebeğin üzerine düşebilecek nesnelerin olmamasına dikkat edin. Masaj süresince bebeğinizi asla yalnız bırakmayın. Sıcak içecekleri masaj sırasında içmeyin. Yer ya da yatak masaj için uygundur. Altına yumuşak bir örtü serin. Sakinleştirici bir müzik çalabilirsiniz. Yanınıza malzemelerinizi koyun ama bebeğin ulaşamayacağı bir yer olsun. Masaj için uygun zaman beslenme saatinden 1-1,5 saat sonrasıdır. Bebeği soyduktan sonra, çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse, temizliğini yapmak için masaja ara verin. Bebek masajı için çok az malzeme gereklidir. Bebeğin hassas cildinin sürtünmeden tahriş olmasını engellemek için, yumuşak formüllü Dalin bebek yağı kullanılabilir. Tahriş olmuş cilde yağ ya da losyon sürmeyiniz. Yanınızda ıslak ve kuru mendil, küçük havlu da olsun. Masaj yaparken ellerinizin kayganlığı azalınca yeniden elinize biraz yağ dökün.

Sırt Masajı:
Bebeği yüzüstü yatırın. Ellerinizi bebeğin sırtından yanlamasına ileri geri hareket ettirerek masaja başlayın. Bunu yaparken ellerinizi yavaşça sırtta aşağı ve sonra yukarı doğru kaydırın. İki elinizi boyuna yakın bir şekilde sırtın ortasında tutun.Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, ellerinizle sürtme hareketi yaparak, boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırarak tüm sırtını sıvazlayın. Daha sonra sırtında parmaklarınızın uçlarıyla küçük daireler çizin. Son olarak bebeğin sırtını boyundan aşağı doğru okşayın.

Göğüs Masajı: 
Her iki elinizi göğsünün ortasına yerleştirin. Avuç içlerinizi bastırarak koltuk altlarına doğru kaydırın. Ellerinizi kaldırmadan daire çizerek göğsün ortasına dönün. Bu hareketi birkaç kere tekrarlayın. Sonra ellerinizi göğsün ortasından çaprazlama, iki omuza doğru ileri geri kaydırın.

Karın Masajı:
Bebeğinizin sindirim sisteminde sorun varsa bu masaj çok yararlı olur. Gaz çıkarmasına ve kabızlığa da iyi gelecektir. Ellerinizi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirin. Bebeğin bacaklarını havaya kaldırın, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırın. Karnının üzerinde saat yönünde elinizi dairesel gezdirin. Bebeğinizin bacaklarını bileklerinden kavrayarak sol elinizle tutun. Bir önceki hareketleri sadece sağ elinizi kullanarak yapın. Karın masajını, parmaklarınızın ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlayın.

Kol Masajı:
Bebeğinizin kolunu kaldırın, omuzdan bileğe doğru önce sıvazlayarak masaj yapın. Bu ovma işlemini bilekte bitirmeyip ellere kadar uygulayabilirsiniz. Aynı hareketi bu kez de bilekten omuza doğru tekrarlayın. Bebeğinizin elini açın, her parmağını sırayla ovun. Elinin üstünü ve avucunun içini parmaklara doğru aşağı yukarı ovun. Sonra avuç içlerinizle kollarını yukarıdan aşağı doğru yuvarlayarak ovuşturun. Bebeğinizin kolunu avuçlarınızın içine alarak, içe doğru dairesel şekilde masajı bitirin.

Bacak Masajı:
Bacak masajı kol masajına çok benzer. Bacağı her iki elinizle yukarı kaldırarak tutun ve ellerinizi birbirinize ters yönlerde çevirerek bacağını ovun, kalçadan bileğe doğru ellerinizin bu hareketini sürdürün. Aynı hareketi bilekten kalçaya doğru tekrarlayın. Kollara uyguladığınız burma yöntemini bebeğin bacağına da ellerinizi aşağı yukarı hareket ettirerek uygulayabilirsiniz. Arada baldırlarını hafifçe sıkın. Ayakları da unutmamalısınız. Topuğundan başlayarak, başparmağınızla parmaklara doğru ayak tabanını ovun. Ayak parmaklarının her birini teker teker ovun, parmakları hafifçe kendinize doğru çekin.

Yüz Masajı:
Parmaklarınızı bebeğin alnının ortasına koyun ve şakaklara, oradan da yanaklara doğru yavaşça inin. Daha sonra başparmaklarınızla bebeğinizin göz kapaklarını şakaklara doğru ovun. Yine başparmaklarınızla bebeğin burnunu yanaklara doğru hafifçe bastırarak ovun. Çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe masaj yapın.