Bebeğinizle iletişim kurmayı öğrenin

Bebeğinizle iletişim kurmayı öğrenin
Güncelleme:

Aranızda güçlü bir iletişim ve bağ kurabilmek için yapabileceğiniz 5 adım.

Bazı anneler bebeklerini kucaklarına aldıkları anda aşık olduklarını söylerken bazıları da sevginin ve aralarındaki bağın zamanla güçlendiğini belirtir. Bebeğinizin size alışması, sizin ona alışmanız için biraz zamana ihtiyaç olduğu doğrudur. Aranızda güçlü bir iletişim ve bağ kurabilmek için yapabileceğiniz 5 adım:

1.Adım: Bebeğinizin iletişim stilini ve size göstereceği ipuçlarını iyi anlamaya çalışın. Her bebeğin kendini ifade ederken kullandığı farklı sinyaller vardır ancak ihtiyaçları ile ilgili olarak ortak kullanılan pek çok işaret de vardır.

Emme ve dudaklarını yalama gibi belirtiler acıktığına işaret ederken kaşlarını çatması ortamın çok fazla ışıklı olabileceğine ya da bebeğinizin endişeli olduğunu gösterebilir. Bebeğinizin ağlaması pek çok şikayetine işaret edebilir. Çok içten ve katılarak ağlamalar özellikle yeni anneleri çok üzebilir ve endişeye sevkedebilir.

Sakinliğinizi korumanız ve bebeğinizin neden ağladığını gözden geçirmeniz yararlı olur. Size yorgun olduğunu, bezinin kirlendiğini, acıktığını, ya da iyi hissetmediğini anlatmaya çalışıyordur.

2.Adım: Bebeğinizle aranızda güvenli ve güvene dayalı bir ilişki geliştirin. Bebeğinizin ihtiyaçlarını anlamaya ve gidermeye başladığınızda bebeğiniz size ve çevreye karşı güven duygusu geliştirecektir. Bebeğinizin çevredeki değişikliklere uyum sağlaması için ona yardımcı olmaya çalışın.

3.Adım: Tutarlı ve duyarlı ebeveynlik gösterin. Bebeğiniz sizin sözlerinizi tam olarak anlayamıyor olsa da niyetinizi hissedecektir.

Aranızda kurulacak duygusal bağ ona 'hislerin bizim için önemli, sana çok iyi bakılacak, güvende olacaksın' mesajını verecektir.

4.Adım: Dokunarak, fiziksel olarak rahatlık vererek, gülerek ve oynayarak iletişime geçin. Bazı ebeveynler bebeklerine sürekli dokunarak onu sürekli kucakta tutarak şımartacaklarına inanırlar.

Oysa yeni doğan bir bebek bağımsız olmayı bilmez ve sizin dokunmanıza, desteğinize ve sevginize ihtiyaç duyar.

5.Adım: Kendi duygularınıza ve sağlığınıza önem verin. Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarıyla ilgilenirken kendinizi ihmal etmeyin. Kendi sağlığınıza dikkat etmeniz çok hayati değer taşır, yemelisiniz, sokağa çıkmalısınız, dinlenmelisiniz.

Doğum sonrası depresyon yaşamamak, aşırı endişe hissetmemek için kendi ihtiyaçlarınızı ikinci plana atmamalısınız.