Bebekler kendi kendine ne zaman yemek yer?

Bebekler kendi kendine ne zaman yemek yer?
Güncelleme:

Pek çok anne, bebeğinin kendi kendine yemek yemeyi öğrenmesini merakla beklemektedir.

Çocukların anne ve baba ihtiyacının birazcık da olsa azaldığının işareti olan bu durum bebeğin kendi kendine yetebilir hale gelmeye başladığının da en büyük işaretlerinden bir tanesidir. İlk olarak eller ve kaşık kullanılarak başlayan kendi kendine yeme süreci daha sonra çatal gibi daha karmaşık yemek aletlerinin kullanımı ile devam eder.

Ayrıca kaşıktan çatala geçilmesi bebeğin artık sadece sıvı gıdalar değil aynı zamanda katı gıdalar için de hazır hale geldiğinin işaretlerinden bir tanesidir. Pek çok anne bu konuda hata yaparak bebeklerinin kendi kendine yemek yemesini engellemeye çalışırlar. Zira bebekler yeni yeni kendi kendilerine yemek yedikleri için etrafı ve kendilerini kirletmeye meyillidirler ancak bunu engellemek yapılan en büyük yanlışlardan da bir tanesidir.

Henüz tam olarak yiyemese de bebeğin kaşık kullanımına alışması, aynı zamanda kendi kendine ihtiyacını karşılayacağını hissetmesi ve kendine güvenmesi ufakken edinmesi gereken deneyimler arasında yer almaktadır. Aşağı yukarı 6-9 aylık civarlarında ellerini kullanarak yemeklerini yeme isteği gösteren bebeklerin bu ihtiyacını karşılamak için ekmek, yumuşak meyveler, peynir gibi basit ve zararsız gıdalarla gözetim altında kendini doyurması sağlanmalıdır.

Elle yeme sürecinin ardından kaşık kullanmak isteyen çocuğunuz her ne kadar ilk denemelerde kendini doyurmakta başarısız olsa da onu engellememeli ve yemesi için ona destek olarak cesaretlendirmelisiniz. Zamanla sizin yemek yedirmenizi reddeden ve kendisi bu Işlemi gerçekleştirmek isteyen çocuğunuzun öğrenmeye en hevesli olduğu bu zamanlarda temel alışkanlıkları kazanması için onun merakını baltalayacak davranış ve sözlerden uzak durmalı, onu destekleyici şekilde davranmalısınız.

6 aylıkken katı gıdaları çok sert olmamak koşuluyla tüketmeye başlayan bebeklerin dişleri de çıktıktan sonra daha sert meyve ve sebzeleri tüketebilecek hale gelmeleri olumlu bir özelliktir ve hem ağız diş yapısının gelişmesine hem de el göz koordinasyonunun eğitilmesine yardımcı olacaktır.
Ancak kendi kendine yiyen bebeğinizin eline verdiğiniz besinlerin toz halinde parçalanan şeyler olmadıklarından ve yemek borusuna kaçabilecek ufak taneli nar gibi meyveler olmadıklarına dikkat etmelisiniz.