Bebeklerde biberondan bardağa geçiş..

Bebeklerde biberondan bardağa geçiş..
Güncelleme:

Biberondan bardağa doğru zamanda geçmek büyük önem taşıyor.

Bebekler çoğu zaman, annenin yönlendirmesiyle alışkanlıklarını kazanıyorlar. Biberon kullanımı da bu şekilde, annenin yönlendirmesiyle kazanılan bir alışkanlıktır. Anne memesinden sonra biberonla beslenen bebekler emme yoluyla kazandıkları beslenme alışkanlığı sürdürmek isteyebiliyorlar. Bu nedenle de biberondan bardağa geçiş dönemi anne ve bebek için bazen sıkıntılı bir süreç olabiliyor.

Biberon, bebeklerin emme alışkanlığına da uygun olarak, besinin daha kolay alınması nedeniyle bebeklerin daha kolayına gelebiliyor. Ancak bebeklerin sağlıklı beslenebilmeleri için, 6. aydan sonra ek gıda kullanımına da bağlı olarak biberondan uzaklaşarak, bardak kullanımına yavaş yavaş alıştırılması gerekiyor. Bu alışkanlık, olması gerektiği zamanda kazanılmazsa bazı sorunlar yaşanabiliyor. Biberon alışkanlığını olması gerekenden uzun sürmesi, bebeğin diş gelişiminde ve beslenme alışkanlıklarında olumsuz gelişmelere neden oluyor. Bu nedenle, biberondan bardağa doğru zamanda geçmek büyük önem taşıyor.

Bebek için doğru zaman ve doğru uygulama oldukça önemli

Bebeklerde biberondan bardağa geçiş sürecinin doğru zamanda başlaması ve doğru bir şekilde yapılmasının, bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli... Bu süreçte doğru hamleyi yapmak konusunda annenin yapacağı gözlemler önem kazanıyor. Annelerin pek çok konuda olduğu gibi yine sabır göstermesi gerekebilen bu dönemde bebekler, ilk aylarda ağızlarına aldıkları gıdaları boğulma refleksiyle dilleriyle itebilmektedirler. Bu durum anne açısından caydırıcı olsa da, konunun üzerine gitmeye devam edilmelidir. Adım adım takip edilmesi gereken bu süreçte annenin bebeğine ilk olarak damla damla su içirmesi uygun olacaktır.

Bebeğin ilgisini çekecek bir uygulama, bebeği bardağa alıştırmak konusunda başarı sağlayabilir

Her bebek, biberondan bardağa farklı dönemde geçebiliyor. Bu durumun, anne ve babanın bebeğe olan tutum ve davranışlarının yanı sıra, bebeğin kişilik yapısıyla da doğrudan ilgisi bulunuyor. Kimi bebekler kolayca uyum sağlayarak durumu erken kabullenebilirken, kimi bebekler ise, süreyi 6 aya kadar uzatabiliyorlar. Beyni ve diğer organları gelişmekte olan bebekler, anne veya babalarının yardımını almadan bu işin üstesinden gelmekte zorlanabiliyorlar. Bu nedenle, bebeğin bardağı tutması ve bu işin üstesinden gelebilmesi için büyüklerinin destek vermesi gerekiyor.

Bu dönemde acele etmeyerek, anne ve babanın hassasiyetle bebeğin bardağa alışmasını sağlamaya çalışması gerekiyor. Bebeğin bu konuda zaman zaman başarısız olabileceğini de anlayışla karşılanmalıdır. Ağzına su koyarak ufak denemeler yapmak, bebeğin diğer içeceklere göre daha kolay adapte olabilmesini sağlayabiliyor. Yutmadığı fark edilirse, sabırla ve belli aralıklarla devam edilmesi gerekiyor. Bardağın bebeğin ilgisini çekecek özellikte olması da, biberondan bardağa geçmesini sağlayacak süreci bebek için daha eğlenceli bir duruma dönüştürebiliyor.

Sağlık&Yaşam
Dr. Murat Seringeç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.