Çikolata kisti kısırlık nedeni !

Çikolata kisti kısırlık nedeni !
Güncelleme:

Yumurtalık kapasitesini azaltan ve yumurtlamayı bozan bu hastalıkta, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor.

Kadınların üreme yeteneğini olumsuz etkileyen ve gebeliğin önündeki en büyük engellerden biri olan “endometriozis” yani çikolata kisti tedavi edilebiliyor. 

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, çikolata kistinin kadın sağlığı üzerindeki etkileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kadınlar risk taşıyor

Kadınlarda her ay görülen adet kanamalarının bir miktarı hemen hemen her kadında tüplerden karın boşluğuna geri akar. Bu adet kanının içinde rahim duvarının canlı hücreleri var. Bu hücreler tüplerden karın boşluğuna aktığı zaman yumurtalığa, bağırsaklara, rahmin arkasına, tüplere yapışıp oralarda yaşamaya devam edebilir. Birçok kadında bağışıklık sistemi bu hücreleri temizler ancak bazı kadınlarda temizlenemez ve orada yaşamaya devam eder. Eğer yumurtalığa tutunmuşlarsa yumurtalığın içine doğru gitgide büyürler ve her adet döneminde kanlanıp, şişerek çikolata kisti yaparlar.

Adet dönemlerinde kasık ağrısını önemseyin

Çikolata kisti, ağrı ile kendini gösterir. Kasık bölgesinde, özellikle adet dönemlerinde ve ilişki sırasında kadınlar çok şiddetli ağrı yaşayabilir. Ayrıca adet dışı kanamalar, adet döneminde aşırı kanamalar ve akıntı da çikolata kistinin belirtileri arasındadır. Hastalığı mümkün olduğunca erken teşhis etmek, tedavide büyük avantajlar sağlamaktadır.

Çikolata kistinin büyüklüğüne göre tedavi planı

Çikolata kisti çok fazla büyük değilse, ilaç tedavisi başlanır. Östrojen seviyesini düşürücü tedaviler, aylık iğneler ya da endometriozis hücrelerini baskılayıcı ilaçlar verilebilir. Çikolata kisti fazla büyükse cerrahi müdahale ya da farklı tedaviler gündeme gelebilir. Çikolata kistine zamanında müdahale edilmez ise;

· Yumurtalık kapasitesi giderek azalır.
· Yumurtlama ve yumurta kalitesi bozulur.
· Tüp ile yumurtanın ilişkisi kesilir.
· Gebe kalma oranları düşer.

Anne olmayı engelleyebilir

Çikolata kisti, ağrı şikayetlerinin yanı sıra gebelik planlayan kadınlar için bir risktir. Eğer ilaçla tedavi edilemiyorsa, çikolata kisti 4-5 santimden büyük ve birden fazla yerde görülüyorsa cerrahi müdahale gerekmektedir. Laparoskopik ameliyatlar sayesinde kadınların günlük yaşamı kesintiye uğratılmadan kısa sürede çikolata kistleri alınabilmektedir. Çikolata kisti ameliyatı sonrasında eğer bebek isteniyorsa mümkün olduğunca çabuk gebelik önerilir. Eğer erkek faktörü söz konusu değilse tedavi sonrası kendiliğinden gebelik gelişecektir. Tedavi sonrası ortalama 1 yıl içinde kadının hamile kalması öngörülmektedir.

İleri yaştaki kadınlara adaylarına tüp bebek önerisi

Genç, yumurtalık rezervi iyi, tüpleri açık ve herhangi bir erkek faktörü de söz konusu olmayan hastalara kendi kendine gebe kalması için şans verilmelidir. Ancak bunun tam tersi bir durum söz konusu, özellikle de hasta uzun zamandır çocuk sahibi olmak istiyor ve yaşı ileri ise hiç zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisi başlanmalıdır. Kimi hastalara ameliyat öncesi de tüp bebek tedavisi önerilebilir. Hamilelik sayesinde zaten çikolata kistleri patlamakta ve yok olmaktadır. Bu kişiler doğuma alındığında küçülmüş ve canlılığını kaybetmiş çikolata kistleri tamamen alınabilir.

Düzenli jinekolojik muayene önemli

Günümüz görüntüleme teknikleri sayesinde muayenede net sonuçlar alınabilmektedir. Üreme çağındaki kadınlara 2 yılda bir jinekolojik muayene önerilmektedir. Jinekolojik muayenede çok kolay ve çok fazla ayrıntı yakalanabilir. Kadınların sağlığını ve geleceğini olumsuz yönde etkileyen pek çok hastalık, erken teşhis ve tedavi sayesinde kontrol altına alınabilmektedir. Bu neden çekinmek ya da evlenmeyi beklemek yerine, özellikle de ağrı ve benzeri rutin şikayeti olan kadınlar mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmelidir.

Leyditurk.com