Çocuğunuz düztaban mı?

Çocuğunuz düztaban mı?
Güncelleme:

Düztabanlık rahatsızlığı, erkek çocuklarda kızlara oranla 5–6 katı sıklıkla görülüyor.

Özel Medline Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Çakıcı, doğuştan ya da gelişme çağında sık görülen ayağın içe basması, düztabanlık gibi problemlerin çocukluk döneminde tedavi edilebilmesi için erken tespitinin son derece önem teşkil ettiğini belirtti. Düztabanlık rahatsızlığının aileleri en çok endişelendiren sorunlar arasında yer aldığını belirten Op. Dr. İsmail Çakıcı sorun ile ilgili bilgiler verdi.

1 – 6 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülen rahatsızlık, doğuştan düztabanlık ya da kemik veya eklem deformitelerine bağlı düztabanlık olabilir.

Masum düztabanlık çocuk büyüdükçe normale döner

Doğuştan ya da gelişimsel düztabanlık, diğer adıyla masum düztabanlık, herhangi bir özel tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Masum düztabanlık çok yaygındır, çocukların %80’inde hafif düztabanlık ve içe basma vardır. Bu durum bebek tipi yağ dokusunun cilt altında yerleşmesinden kaynaklanır. Bu gibi durumları tedaviye yönelik ortopedik botlar, tabanlıklar vb özel kalıplar tedavi etmek yerine çocuğun ayağının kas yapısının gelişmesine engel olduğu için ayağa zarar bile verebilir. Çocuk büyüdükçe ve yürüdükçe bu yağ dokusu azalırken kaslar güçlenerek ayağın uzunlamasına kavisini artırır. Sonuçta çocuğun ayakları normale döner.

İleri derece düztabanlık cerrahi müdahale gerektirir

Kemik ya da eklem deformiteleri veya bağların gevşekliğine bağlı düztabanlık ise ileri derece olarak sayılmaktadır. Bu grupta bazı ayak kemikleri arasında doğuştan kaynama-birleşme ya da ayak kemiklerinde eksiklik, normalden farklı şekilde olma gibi sorunlar olabilir. Bu gibi durumlarda ayakkabı içi mekanik takviyeler, özel egzersiz programlar ve cerrahi müdahale ile gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Erken teşhis büyük önem taşıyor

Düztabanlık, hastanın ömür boyu yaşam kalitesini düşüren bir problemdir. Rahatsızlığı olan kişiler, spor yapmakta zorlanmanın yanı sıra ayakkabı giyme problemleri, daha ileriki yaşlarda ise erken kireçlenme gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. İş koşulları, ayakta çalışma ve fazla kilolar ağrıları arttıran faktörler arasında yer alır. 8 yaşına kadar normal olarak kabul edilen düztabanlık tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor.