Çocuğunuzu dudağından öpmeyin!

Çocuğunuzu dudağından öpmeyin!
Güncelleme:

Çocukları dudaktan öpme konusunda bakın bilim adamları ne diyor?

Kimi aileler çocuklarını dudaklarından öpmenin sevgi ve şefkat göstergesi olduğunu düşünürken, kimileri ise bu öpücüklerin tuhaf ve itici olduklarını düşünüyor, böyle davranan anneleri eleştiriyorlar. Peki, bilim adamları bu konuda ne söylüyor?

Küçük öpücükler, birine karşı olan sevgi ve merhametin en güzel ifadesidir. Alna, yanaklara ya da kollara kondurulan öpücüklerin çocuk için tamamen kabul edilebilir olmalarına rağmen, ebeveynlerin birçoğu, çocuklarını asla dudaklarından öpmüyorlar ve bu alışkanlığı, garip ve itici olarak görüyorlar.

Aktris Jessica Alba, bir röportajında çocukları dudaklarından öpmenin neden şaşırtıcı olduğunu anlamadığını, evcil hayvanların sahiplerinin yüzlerini yalamalarının gayet kabul edilebilir olduğunu söyledi. Bu röportajdan sonra, dünya genelindeki birçok anne, Alba’nın görüşlerini sert bir biçimde eleştirdi.

Bilimsel görüş hijyene dikkat çekiyor

Anne ile çocuk arasındaki öpücüklerin üzerine bilimin de söyleyeceği şeyler var. Amerikan Periodontoloji Akademisi, anneleri, bebeklerini dudaklarından öpmemeleri konusunda uyarıyor; çünkü yeni doğan bebeklerin ağızlarında, diş çürümelerine ya da periodontal hastalıklara sebep olan bakteriler yoktur ve bu bakteriler, dudaklara kondurulan basit bir öpücükle transfer edilebilirler. Ve bakteriler çocuğun ağzına girdiklerinde, yiyecek ve içeceklerden alınan şekeri diş çürüten asitlere dönüştürmeye başlarlar.

Akademi, ailede tek bir kişi bile periodontal bir hastalığa sahip olduğunda, tüm aile bireylerinin bundan etkilenebileceğini belirtiyor; çünkü öpüşmek, yeme içme eşyalarını paylaşmak, öksürmek, hapşırmak vs tükürüğün bulaşmasına sebep oluyor.

Akademi’den diş hekimlerine göre, öpüşmek, diş eti çekilmesine sebep olanlar da dâhil olmak üzere 500 farklı mikrop türünün yayılmasına yol açıyor. Ebeveyn ile çocuk arasındaki bir öpücük bile diş eti çekilmesine neden olabiliyor.

Birbirlerini dudaklarından öpen yetişkinler mikrop taşısalar da çocuklar, bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediğinden daha hassaslar.  

HT Hayat / Baby-kids-parents.com