\"Doğum koçu\" geliyor !

\"Doğum koçu\" geliyor !
Güncelleme:

Sezaryenin azaltılmasına yönelik alınan önlemler kapsamında \"doğum koçu\" sistemi devreye girecek.

Türkiye Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının sezaryenin azaltılmasına yönelik çalışmalar yaptığını ve bu çalışmalardan birisinin "doğum koçu" sistemi olduğunu, sistemin başarılı olacağına inandıklarını anlattı.

Doğum koçlarının anne adayının endişesini giderip, doğum stresini en aza indirmeye çalışacağını belirten Karahan,şunları dile getirdi:

"Türkiye'de sezaryenle doğumu azaltmak için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Sezaryenin fazla olması bakanlığı da harekete geçirdi. Sezaryenin azaltılmasına yönelik önlemler kapsamında devreye sokulacak doğum koçluğunu destekliyoruz ancak ebelerin hak ettiği iyileştirmeler beraberinde yapılmalıdır. Dernek olarak zaten biz bu konuda sürekli bir çalışma içindeyiz. Doğuma hazırlık için eğitimcileri eğitiyoruz. Amacımız, profesyonel ebeliğin desteklenmesi ve güçlendirilmesi yolu ile kadın ve çocuk sağlığının, dolayısı ile toplum sağlığının yükseltilmesi ve iyileştirilmesidir. Bu amaç, ülkemizdeki tüm kadınların ve bebeklerin kaliteli ebelik bakımı almasını ve bu sayede toplumsal gelişmeyi sağlamak, ayrıca artan sezaryen ameliyatı oranlarının azaltılmasında mesleki varlığımızı göstermektir."

Mesleklerin toplumların gereksinimlerine paralel ortaya çıktığını ve devamlılığını sürdürebilmesi için yükümlülüklerini sürekli gözden geçirmek zorunda olduğunu ifade eden Karahan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir meslek bunları yapabildiği sürece toplum için değerli, güvenilir, erişilebilir, sürekli ve vazgeçilmez olur. Toplumun bilinçlenmesi ile artan sağlık beklentileri, artan sezaryen oranları, geçmişi insanlık tarihi kadar eski ve sunduğu hizmet kalitesi ile ulusal sağlık göstergelerini yükseltebilme gücüne sahip ebelik mesleğinin kaybettiği özerkliği ve gücü ile aile ve toplum için, yaşam boyu sağlık danışmanı ve eğitimcisi görevini geri kazanmasının gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Ebelerin doğum koçu olmasın destekliyoruz. Doğum koçları, sancılar başladığı anda devreye girip, Bebek dünyaya geldikten sonra da görevini sürdürse, fiziksel, psikolojik ve duygusal destek sağlarsa, ülkemizde normal doğum oranı artar.

AA