Emzirmek size acı vermesin

Emzirmek size acı vermesin
Güncelleme:

Sonunda o beklediğiniz an geldi ve bebeğinizi kucağınıza alıp kokusunu içinize çektiniz.

Daha önce göbek bağınızla beslediğiniz bebeğinize şimdi sütünüzü emzirme zamanı! Ancak bebeğinizi beslerken; yani emzirirken dikkat etmeniz gereken o kadar çok detay var ki. Bebek hemşiresi olan Ayşe Öner hamilelik ve sonrasındaki emzirme döneminde anneleri doğru bilgilendirme amacıyla bir merkez açmış. Kendi adını taşıyan hamile eğitim merkezinde, isteyenlere "doğru emzirme teknikleri" adı altında iki saatlik dersler veriyor Öner.

Deneyimli hemşire Ayşe Öner, bebeğinizle ilk karşılaştığınız anda hemen alıp göğsünüze koymalısınız ki bebek sizin kokunuzu benimsesin" diyor öncelikle. Emzirmeye başlarken göğüs ucunun iki parmakla öne doğru çekilmesi ve göğsün kahve kısmının bebeğin tam olarak ağzında olması gerekiyor. Göğüs ucu çok sert ise yumuşatmak lazım ki bebek daha kolay emsin. Emerken bebeğin başı göğüs seviyesinde ve bir kolu annenin sırtında diğer eli annenin göğsünde olması gerekiyor. Ayşe Öner, anne ve bebeğin ten temasının ise çok önemli olduğunu vurguluyor: "Bebeğin karnıyla annenin karnı temas etmeli. Böylece bütün haline geliyorlar. Ayrıca bebekler anneyi emerken, anne başka şeyle meşgul olsun istemezler. Bu çok özel bir zaman çünkü" diyor.

Bu arada annede süt geldiği sırada genişleyen göğüslerdeki kanallarda süt birikiyor ve bu tıkanma, ateş, iltihaplanma yapıyor. Öner'e göre bu tarz tıkanmaları önlemek için süt gelirken masaj uygulamakta yani yukarıdan aşağıya sütün gelişini desteklemekte fayda var. Ayrıca tıkanmanın olduğu bölgeleri o düğüm hissedilen noktaları ovalayarak aşağı indirmek gerekli.

20 dakika emzirilmeli

Emzirdikten sonra, eğer göğüs ucunu ıslak bırakırsanız ya da tersine sıkça silerseniz tahriş edersiniz, diyor tecrübeli hemşire. "Sadece ılık suyla yıkamalı, sabun kullanmamalısınız mesela. Evdeyken de çıtçıtlı sutyenin kapağını açık bırakmalısınız ki meme uçlarınız havayla temas etsin."
Öner, ayrıca meme ucu iltahaplarına karşı pomad kullanımını da tavsiye ediyor. Her emzirmenin ardından sürülen pomad çatlak, mantar ve yara olmasını engelliyor. En önemli nokta ise emzirme süresi! İlk günlerde en fazla 10 dakika emzirmelisiniz bebeği. Sonra da küçük parmağınızı ağzına verip, dilinin vakumunu kesmeden diğer göğse geçirmelisiniz. Yani bebek her öğünde toplam 20 dakika emzirilmeli, daha fazla değil.