Emzirmenin anneye sağladığı 6 yarar

Emzirmenin anneye sağladığı 6 yarar
Güncelleme:

Emzirmek sadece bebeğin değil, annenin de sağlığını koruyor.

Anne sütü hiç kuşkusuz her bebek için en önemli besin kaynağı. Bebeğin zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişimi için en uygun, en doğal ve en taze besin olmakla beraber, hazırlama, ısıtma ve korunma sorunu da olmuyor. Ayrıca bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm maddeler anne sütünde yer alıyor. Emzirme anne ile bebeğin bağını güçlendirmek gibi son derece önemli bir rol de üstleniyor. Üstelik anne sütü sadece bebek için değil, aynı zamanda anneler için de çok önemli. Çünkü emzirmek anneyi kanserden demir eksikliği anemisine, osteoporozdan depresyona kadar birçok hastalıktan koruyabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Selin Özaltın Orcan, emzirmenin anne sağlığı üzerindeki 6 önemli faydasını anlattı.

1. Demir eksikliği anemisinden koruyor

Emzirme oksitosin hormonunun salınmasını artırması yoluyla rahim kaslarının kasılmasını sağlayarak, doğum sonrasındaki kanamaları azaltıyor. Bu sayede emziren annelerde  demir eksikliği anemisi daha az görülüyor.

2. İlk üç ay hamilelikten riskini düşürüyor

Bebeğin beslenmesinin en az yüzde 80’inin anne sütü ile karşılandığı durumlarda, emzirmek ilk 3 ay boyunca hamilelikten yüksek oranda koruyor.

3. Kanserin gelişme riskini azaltıyor

Yaşam boyunca 5 aylık bir emzirme süreci, annenin meme kanserine yakalanma riskini yüzde 2 oranında azaltıyor. Emzirme süresi uzadıkça, koruyuculuk etkisini de artırıyor. Emziren kadınlarda aynı zamanda rahim ve yumurtalık kanserlerinin de daha az görüldüğü çalışmalarla kanıtlanmış.

4. Kemikleri güçlendiriyor

Emzirme sırasında kemiklerin kalsiyum emilimi arttığı için kemikler güçleniyor. Bu sayede ileri yaşlarda kemik erimesi sorunu yaşama riski azalıyor.

5. Depresyon daha az görülüyor

Anne için emzirmek anneliği hissetmek, anlamak ve tadına varmak için çok önemli bir eylem. Emzirmek annelik duygusunun gelişmesini sağlarken, anne ile bebeğin bağını da güçlendiriyor. Bebeğini sakinleştirebilmek, doyurabilmek, gücünü hissetmek, anne için paha biçilmez bir duygu. Emziren annelerin kanında yüksek oranda bulunan oksitosin hormonunun sakinleştirici etkisi sayesinde emziren annelerde doğum sonrası depresyon da daha az görülüyor.

5. Kilo vermeyi kolaylaştırıyor

Emzirme kadının günlük enerji harcamasını yaklaşık 500-600 kalori artırdığı için sağlıklı beslenen anne, emzirme sırasında daha kolay kilo kaybediyor. Doğum sonrası kilo vermeyi kolaylaştırdığı için anneyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak motive ediyor.

6. Diyabete yakalanma riskini azaltıyor

Emziren annelerde metabolizmanın değişerek kan şekeri düzeyini düzenlediği ve bu sayede verimli kilo kaybı ile iyi kolesterolün dengelendiği gözlemlenmiş. Bebeğini emzirmiş olan annelerde kalp sorunu yaşama olasılığının da azaldığı düşünülüyor. Emzirmek kan şekerinin düzenlenmesi sayesinde diyabet hastalığına yakalanma riskinde de azalma sağlıyor.

Leyditurk.com