Gebelikte mide bulantısını hafifletmek için...

Gebelikte mide bulantısını hafifletmek için...
Güncelleme:

Hamilelik döneminde bulantıyı azaltmak için bunları yapın...

Gebeliğin erken döneminde yaşanan bulantı birçok kadının sıkıntı duyduğu bir hamilelik belirtisi... İsmi sabah bulantısı olsa da gün boyu devam edebilen ve ilk 4 aya yayılarak anne adaylarının yaşamını zorlaştıran bir deneyim. Hamile kadınların yarısından çoğu ilk 3 aylık zamanda bulantı yaşıyor ve bir zamanlar söylenegeldiği gibi bunun “bilinçaltında hamileliği istememekle”, “kendini hazır hissetmemekle”, nazlanmakla” ilgisi yok. Bunun tek suçlusu yeni yumurta üretilemesin diye vücudun kontrolünü ele alan progesteron.

Mide bulantısı yaşayan kadınların düşük yapma riskinin yaşamayanlara göre daha az olduğu söyleniyor. Hiç midesi bulanmadan sağlıklı hamilelikgeçirenler yok mu, elbette var... Bulantıyı aza indirip hayatı kolaylaştırmanın bazı yolları şunlar:

1. Egzersiz

Egzersiz yapmak sabah bulantısına en iyi gelen şeylerden biri... Kastım spor salonuna gidip ağırlık kaldırmak değil elbette ama yüzme, yoga ya da yürüyüş sayesinde harekete geçirebileceğiniz hormonlar sizi bu sorundan uzaklaştırabilir.

2. Akupunktur

Akupunktur sabah bulantıları için az çok duyulmuş bir öneri ama Asyalı kadınlar bunu yıllardır kullanıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey akupunktur uzmanınızın işinin ehli olması. Akupunktur bedene göre dikilen bir kıyafet kadar kişisel olabileceğinden tüm şikâyetlerinizi belirtmeyi de ihmal etmemelisiniz.

3. Donmuş meyve

Bulantıyı engellemek için donmuş meyvenin buzunu emmek oldukça iştah açıcı olabilir.

4. Zencefil

Zencefili pek çok formda tüketebilirsiniz. Çayını içebilir ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. Taze zencefili çorbanızın ya da salatanızın üzerine serpebilirsiniz.

5. Nane ve narenciye kokuları

Çoğu kadın hamileyken bazı kokuların bulantılarını artırdığını keşfetmiştir. Ama bazıları da rahatlatmaya yarayabilir, özellikle de nane ve narenciye kokuları... Hoşunuza giden kokunun yağını alıp bir mendile sürerek koklayabilir, elinize ya da burnunuzun altına sürebilirsiniz.

6. Klima

Hamile kadınlar kolayca sıcaklayabilir çünkü bebek taşımak vücut ısısının yükselmesine sebep olabilir. Özellikle yazın evinizi, ofisinizi ve arabanızı mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Serin ortamlarda bulunmak sabah bulantısını yüzde 40 oranında azaltıyor.

7. Kraker

Sabah kolayca ulaşmak için yatağınızın başucunda kraker, ekmek, simit bulundurmak isteyebilirsiniz. Kuru bir şeyler yemek sabah bulantısına neden olan mide asitlerini bastıracaktır. Çantanızda da biraz taşımanız hiç fena bir fikir olmaz.

HT Hayat