Geç evlilikte hamilelik riski

Geç evlilikte hamilelik riski
Güncelleme:

Tüp bebek tedavisi olan çift sayısı her geçen gün artıyor...

Memorial Kayseri Hastanesi Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nurettin Türktekin, eskiden 17-18 yaşlarında evlenen bayanların, evlilik yaşının 30'lu yaşlara kadar çıkmasının yumurta rezervinin düşmesine, dolayısıyla gebe kalma olasılığının zayıflamasına neden olduğunu söyledi.

Çiftlerin genellikle 25-35 yaş aralığında tüp bebek tedavisine başvurduğunu belirten Türktekin, "Çocuk sahibi olabilmek için tek yol tüp bebek yöntemiyse, bu yaşlara kadar beklemek zaman kaybıdır." dedi. Türktekin şunları söyledi: "25 ila 35 yaş arasındakiler 1 yıllık evlilik sonrası çocukları olmuyorsa tedaviye başvurmalı. 35 yaş üstündekiler de evlendikten 6 ay sonra müracaat etmeli. Her başvuran çift tüp bebek tedavisi olacak diye bir şey yok. Özellikle kadında 35 yaş çok önemli. Bunun üstünde gebe kalma ihtimali zayıflar."

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nurettin Türktekin, tüp bebek tedavisinde pozitif sonuç almayı etkileyen bazı etkenler olduğunu söyledi. Tedavi gören çiftin stresten uzak durmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Türktekin, kişinin günlük haşantısına devam etmesi gerektiğini kaydetti. Tedavi süreci ve embriyo transferinden sonra 10 gün süreyle hiçbir iş yapmadan kadının yatması gerektiği düşüncesinin yanlış olduğunu anlatan Türktekin, "Çok ağır fiziksel güç isteyen işlerden uzak durulması şartıyla günlük çalışma hayatına devam etmek gerekiyor. Yapılan klinik testlerde sürekli yatan kişilerde gebelik oranının düştüğü ortaya çıkmıştır. Çalışarak kafasını dağıtmadığı için kişi sürekli hamile kalıp kalamayacağını düşünerek strese girebiliyor. Yatarak gebe kalmayı beklemek zararlı." diye uyardı.