Göbek bağı kesilmeden ona sarılın...

Göbek bağı kesilmeden ona sarılın...
Güncelleme:

Uzmanlar bebeklerin doğar doğmaz anneyle temas etmesi gerektiğini söylüyor.

Zirve Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Keşkesiz Doğum Paneli”ne katılan Hamilelik Psikoloğu Neşe Karabekir, doğumdan hemen sonra bebek ile annenin ten temasının gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Doğum sırasında babaların da aktif rol almalarını gerektiğini dile getiren Neşe Karabekir, bu durumun bebeğin ebeveynlerini tanımasını kolaylaştıracağını ve aradaki duygusal bağı güçlendireceği bilgisini verdi.

Doğumdan sonra ne yapılmalı

Doğum sonrası yapılması gerekenler hakkında açıklama yapan Uzman Psikolog Karabekir, bebeklerin doğumun hemen ardından anne ile buluşturulması gerektiğini söylerken bunun mutlak suretle ten tene temas şeklinde olması gerektiğine vurgu yaptı. Karabekir, \"Bebeğin doğar doğmaz kordonunun kesildiği ve ısıtıcının altına yerleştirildiği uygulamadan farklı olarak, basitçe bebeğin çıplak olarak annenin çıplak göğsüne yerleştirilmesi, kuru ve sıcak tutmak için battaniye ile örtülmesi gerekir\" dedi.

Bebeğin ilk emzirilmesi bitene kadar kesintisiz olarak anne göğsünde kalması gerektiğini hatırlatan Karabekir, \"Özellikle vurgulanması gereken nokta, bebeği annenin elbisesi veya bir havlu üstüne koymak, giyinik ya da bir beze sarılmış haldeki bebeği anneye vermek ya da sadece yanak yanağa birkaç saniyeliğine anneyle bebeği buluşturmak değildir” diye konuştu. Karabekir, bu yolla amaçlanan temel hedefin anne ile bebek arasında duyular yoluyla ve özellikle koklama duyusuyla bir bağlantı kurmak için yapıldığını açıkladı.