Hamilelik boyunca neler yaşanıyor?

Hamilelik boyunca neler yaşanıyor?
Güncelleme:

İşte kadınların 9 ay boyunca yaşadığı hisler...

Daha önce hamile kalmış olmayabilirsiniz, belki de erkeksiniz ve kadınların neler yaşadığını merak ediyorsunuz. Hamileliğin belirtilerinin kadınlara ne hissettirdiğini sizin için araştırdık.

Sabah bulantısı nasıl bir şey?

Filmlerde görürüz ya, genellikle kadınlar hamile olduğunu sabah bulantısıyla hisseder. Sabah bulantısı klasik bir hamilelik sendromudur. Genellikle hamileliğin altıncı haftasında başlar. Sabah bulantısı, akşamdan kalma hissi gibidir. Esas nedeni hormonsal değişikliklerdir.

İlk üç ay yorgunluğu nedir?

Sabah bulantısı kadar yaygın olmasa da, ilk üç ay, hamile kadınlar kendilerini çok yorgun hisseder. Bu durum, partner ve arkadaşlar tarafından anlayışla karşılanmalıdır. Erken dönem olsa bile, hamileliğin tamamından daha çok bitkinlik görülebilir. Sperm ile yumurta buluştuğunda, metabolizma tamamen değişir. Neyse ki bu durum, hamileliğin 12. ve 13. aylarında değişir.

Göğüslerde büyüme

Hamileliğin diğer bir belirtisi göğüslerin büyümesidir. Bunun bir nedeni, doğum ve emzirme için vücudun kendisini hazırlamasına bağlı olan ekstra yağ birikimi, diğer nedeni ise bebek için süt sağlayacak göğüsteki süt bezlerinin büyümeye başlamasıdır.

Eklemlerde gevşeme

Doğum, bebeğin pelvik kanal yoluyla dışarı çıkmasını gerektireceği için, vücut hamilelik süresince doğumu kolaylaştıran, kasları ve eklemleri yumuşatan relaksin hormonunu salgılar. Relaksin hormonu sadece pelvik kemiğini hedef alamadığı için, vücudun genelinde, hemen hemen tüm eklemlerde bir gevşeme görülebilir.

Kilo alımı

Normal kilosunda olan bir kadın hamilelikte genellikle 11 ila 16 kilo alabilir. Bebeğin kendi ağırlığı, büyüyen göğüslerin ağırlığı gibi etkenler kilo alımına neden olur. Bir uzmana danışarak sağlıklı kilo alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz. 

Bebeğin tekmelemesi

Fetüsün hareketini hissetmek çok enteresan bir deneyimdir. İçinizdeki miniği hissetmeye başlarsınız ve bu her şeye değer! Bebeğin ilk tekmesi genellikle gazla karıştırılabilir.

Bağ dokunun gevşemesi

Hamileliğin 16 ve 22. haftası arasında, kadınlar kemiklerindeki bağ dokularda ağrı hissedebilir. Bu ağrılar ani bir sancı şeklinde hissedilir.

Kasılmalar

Çok bilinen bir durum olmasa da, hamile kadınlar hamileliğin 12. haftasında kasılma hissedebilir. Bu \"prova\" kasılmaları gerçekten acı verici olabilir. Regl kramplarından biraz daha yoğun hissedilebilen bu kasılmalar çoğunlukla normaldir ama yine de uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

Doğum yapmak

Büyük gün geldiğinde, doğumun ilk işaretleri gelmeye başlar. Bunlar nişan dediğimiz hafif kanlı, mukus şeklinde olan bir akıntı, suların gelmesi veya ilk doğum kasılmalarının başlaması olabilir. Bebek artık doğum kanalında ilerlemeye hazırdır, rahim kasılmaya başlar ve \'doğum süreci\' boyunca bebeğinizi dışarıya itmenize yardımcı olmak için düzenli aralıklarla kasılmaya devam eder.

Bebeğin kafası pozisyonunu aldığında, rektum kaslarına baskı yapar. Bu baskıyla birlikte ani bir itme isteği de gelir. Doğumun son aşaması olan çıkış evresinde, doğal ıkınma hissiyle beraber ıkınır ve doğum yaparsınız! Eğer her şey yolunda giderse normal doğum bu şekilde olur, ancak bazı sebeplerden medikal yardım almanız gerekirse de doktorunuzun veya ebenizin yönlendirmeleriyle gerekli müdahaleler yapılacaktır.

Hamileliğin doğal, basit ve kişiye özel bir deneyim olduğunu unutmayın. Yolunda gitmediğini hissettiğiniz herhangi bir belirti gördüğünüzde bunu bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin ve kendinize, dolayısıyla bebeğinize, çok iyi bakın!

HT Hayat