Hamilelikte hangi sporlar yapılabilir?

Hamilelikte hangi sporlar yapılabilir?
Güncelleme:

Spor Uzmanı Ayfer Sağlam, anne adayları için en uygun sporları sıraladı.

Dünyanın en güzel duygusunu yaşayacak anne adayları, şimdiden bebeğiniz kucağınıza almanın hayaliyle belki de uzun zamandır ötelediğiniz spora başlamaya karar verdiniz. Ancak kendiniz ve bebeğiniz için iyi bir şeyler yapmak isterken bu konuda çok dikkatli olmalısınız.

Öncelikle doktorunuzun onayını alın

Doktorunuz sizin sağlığınızı ve bebeğin gelişimini yakından takip eden ve bilen kişi olarak spor yapmanızı uygun görmelidir. Spor hocası, doktor ve hamile kişinin iletişim ve işbirliği ile muhteşem sonuçlar elde edebilirsiniz.

Egzersize başladığınızda sıvı alımını biraz artırın

Seçtiğiniz spor türüne göre sıvı alımı 1-4 bardak artırılabilir. Yaptığınız sporun yoğunluğu, ter kaybı, idrar sıklığı, hava şartları göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Tercihen sıvı olarak öncelikle su, ayran gibi içeceklertavsiye edilir. Doktorunuz takviye öngörürse onu da kullanabilirsiniz.

Egzersiz seviyenizin doğru belirlenmesi çok önemlidir

Daha önce spor geçmişi olmayan biri hamileliksebebiyle spora başlarsa sürekli nabız kontrolü yapılarak ve uygun aralıklarla mola verilerek spora başlamalıdır.

Hamilelikte yapılabilecek sporlar

Yüzme

Genellikle doktorlar tarafından da ilk önerilen spor branşıdır. Yaz aylarında havuz yerine deniz tercih edilebilir. Kapalı havuz tercih edilecekse düzenli olarak suyunun temizlenip hijyen olarak uygunluğuna bakılmalıdır. Su ortamının kaldırma kuvveti sayesinde anne adayı zorlanmadan kaslarını bir uzman gözetiminde çalıştırabilir. Su altına dalmaya çalışmak, nefes tutmak gibi zorlayıcı durumlardan kaçınılmalıdır. Kişin seviyesine uygun nabız aralığında uygun molalarla çalışma süresi ayarlanarak güvenli bir şekilde devam edilmelidir. Anne ve bebeği en ufak riske sokacak programlardan kaçınılmalıdır.

Yürüyüş             

En basit ve hemen herkesin günlük ihtiyaçlarını devam ettirmek için bile yapabileceği güvenli bir spor yöntemidir. İlerlemiş hamileliklerde denge merkezinin öne kayması ve artan kilo sebebiyle uygun molalar verilerek yürüyüş programı kişiye özel ayarlanmalıdır. Vücut ısısının özellikle yaz aylarında fazlaca artması anne adayını ve bebeği zorlayabilir. Bu yüzden doğru kıyafet seçimi ve hava şartları önemlidir. Üstelik yürüyüşü yaşamınızın bir parçası yapabilirseniz doğumsonrası kilolarınızdan kurtulmak için bebeğinizle birlikte de devam edebilirsiniz.

Yüzme ve yürüyüş yapamıyorsanız

Bazı anne adayları yıllardır yaptığı yürüyüşü bile bebeği risk altında ise hamileliğini yatarak geçirmek zorunda kalabiliyor.  işte böyle zamanlarda bile doktorunuzun onayını alarak NEFES EGZERSİZİ, STRECHİNG ( açma germe çalışmaları) SANDALYE EGZERSİZLERİ ( sandalyede oturarak nabzınızı ve beliniz zorlamadan yapabileceğiniz egzersizler), LASTİK BANT EGZERSİZLERİ, YATAR DURUMDA EGZERSİZ (siz yatıyorken sizi yönlendiren uzman tarafından aktif veya pasif olarak kaslarınızın uygun şekilde çalıştırılması) gibi uygulamalarla kendinizi aktif tutabilirsiniz. Bu tür aktivitelerin anne adayına psikolojik olarak da faydası olabilmektedir.

Hürriyet