Hamilelikte içilen sigaranın zararları

Hamilelikte içilen sigaranın zararları
Güncelleme:

Hamilelikte için sigara, bebeğin ölüm riski ya da annenin sezaryene gitme ihtimali artıyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp  Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin  İngeç, ”Anne karnında sigaradan etkilenen bebekler, oksijen yetersizliğine maruz  kalıyor. Buna bağlı olarak doğum sırasında bebek kolaylıkla sıkıntıya girebiliyor, ölüm riski ya da annenin sezaryene gitme ihtimali artıyor” dedi.

Hem anneyi hem bebeği olumsuz etkiliyor

Kadının hamilelikten önce kullandığı sigaranın gebelik şansını  azalttığını ifade eden İngeç, hamile kalındığında ise birçok risk faktöründe  artış yaşandığını belirterek, şöyle devam etti: ”Bunlar arasında gebeliğin düşükle sonuçlanması, erken doğum yapılması, gelişme geriliği, ’dekolman’ dediğimiz bebeğin eşinin erken ayrılması gibi  durumlar görülebiliyor. Bu durum hem anne için hem bebek için hayati risk  oluşturmaktadır. Bazı anne ölümleri açısından da risk arttırıcı faktördür. Bir  diğer problem bebeğin eşinin doğum kanalına yakın yerleşmesi. ’Plasenta prevya’  dediğimiz bu durumda da yine gebelikte kanama riski artmakta, doğumun sezaryenle olma riski artmakta.”
 
Anne karnında sigaradan etkilenen bebeklerin oksijen yetersizliğine maruz kaldıklarını anlatan İngeç, buna bağlı olarak doğum sırasında bebeğin kolaylıkla sıkıntıya girebileceğini, ölüm riski ya da annenin sezaryene gitme ihtimalinin  arttığını söyledi.
 
Bunun nedeninin sigaranın içindeki kimyasallar olduğunu vurgulayan İngeç,  ”Sigaranın içerisindeki nikotin ve karbonmonoksit bilinen en önemli etkiye sahip  olan iki madde. Karbonmonoksit, kanımızda oksijen taşıma kapasitesi için görevli  olan hemoglobine oksijenden daha çok bağlanmakta ve oksijenin taşınmasını  engellemektedir” dedi.
 
İngeç, sigara kullanan kadınların yarısından fazlasının gebeliğinde de  sigara içmeye devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: ”Biz ideal olarak en az gebelikten 2 ay önce sigaranın bırakılmasını  öneriyoruz. İçmeye devam ediyorsa miktarını azaltmasını önermekteyiz. Tabii ki  tamamen bıraksa herkes için daha iyi. Ancak gözlemimiz o ki genellikle gebelikten  önce tek tük sigara içenler bırakmakta, ama çok sayıda yarım paket, bir pakete  varan içiciler bırakamıyor. Bu da bebeği ve kendisi için riskler oluşturuyor.”

Pasif içicilik de bebeği olumsuz etkiliyor

Hamilelikte pasif içicilerde de benzer problemlerin görüldüğünü  vurgulayan İngeç, şöyle konuştu: ”Tabi kısmen kendi içtiğine göre bebeğin etkilenme oranları daha düşük  olmakta, çünkü sigara dumanı havada dağıldığı için ulaşan miktar azalıyor. Ama  bunlarda da yine benzer sorunlar artıyor. Ben ailelerle konuşurken şu öneriyi  söylüyorum, eğer kadın sigara içiyorsa, ’Bebeğinizi seviyorsanız sigarayı  bırakın.’ Eğer kadın pasif içiciyse, eşi sigara kullanıyorsa bu sefer babaya  söylüyorum ’Bebeğini seviyorsan ya içme ya da eşinin yanında içme.’ Ani ölüm,  sebebi belirlenemeyen ölümler sigara içicilerinde daha fazla görülüyor. Sigaranın önemli problemlerinden bir tanesi ani ölüm riskini bebeklerde arttırması.”
 
Nikotinin yağda eriyebilen bir madde olduğunu ifade eden İngeç, nikotinin  plasentayı geçip bebeğe ulaşabildiğini, sigara içicilerinde annenin kan düzeyindeki nikotine göre bebeğe geçen nikotin miktarının daha fazla olduğunu belirtti.

Anne sütünün kalitesi azalıyor 

İngeç, doğumdan sonra sigara içen ya da sigaraya maruz kalan annenin kanında bulunan nikotinin süt yoluyla bebeğe geçebildiğini ifade ederek, karbonmonoksit gazının da anne sütünün kalitesinde azalmaya neden olduğunu söyledi.
 
Sigara tüketiminin anne ve bebek sağlığı için son derece önemli olduğunu belirten İngeç, şunları kaydetti: ”Bazı problemler geri dönüşü olmuyor ve önceden tahmin edilemiyor.  Gelişme geriliği olan bebekler incelendiğinde gelişme gerilikleri arasında  önlenebilir sebeplerin en başında sigara geliyor. Diğer birçok nedene müdahil  olamıyoruz. Bazı çalışmalar göstermiş ki özellikle yüksek oranda sigara tüketen  kadınlarda bebeğin beyin dokularında da etkilenme olabiliyor. Beyincik dokusunda  küçülme, beyin yapısında etkilenmeler izlenebiliyor. Sigaranın yan etkilerinin  hemen hepsi içilen dozla orantılı. Yüksek dozlara ulaşıldığı zaman beyinde de  etkilenmeler görülebiliyor.”