Hamilelikte vajinal akıntı

Hamilelikte vajinal akıntı
Güncelleme:

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, gebelikte akıntının nedenlerini sıraladı.

Gebelik dönemlerin de hemen her anne adayının çoğun da vajinal akıntılar meydana gelmektedir.Çoğunlukla gebeliğe bağlı sebeplerden dolayı ortaya çıkan fizyolojik akıntıdır. Genel olarak bir tedavi gerektirmemektedir. Ayrıca gebelik dönemlerin de rastlanılan bazı vajinal enfeksiyonlar da akıntılara sebep olabilmektedir. Meydana gelen bu enfeksiyoların sebebi ise mantarlar, parazitler ve bakteriler olabilmektedir. genellikle “gardnerella vajinalis’in” sebep olduğu “bakteriyel vajinozis” en sık olarak rastlanılan enfeksiyon durumudur. Tipik bulgusu da genel olarak gri, balık kokusun da, homojen ve ince kıvamlı bir akıntıdır.

Ayrıca cinsel yolla bulaşması söz konusu değildir. ayrıca ortaya çıkan bakteriyel vajinozis gebelik dönemlerin de preterm eylem, erken membran rüptürü, koryoamniyonit, puerperal endometrit ve erken doğum risklerini de arttırmaktadır.bunun için tanının konması halin de hemen tedavi yapılması gereklidir. Kadınların yaklaşık olarak %75’i yaşantıları içersin de bir defa mantar enfeksiyonu geçirmektedir. En sık olarak rastlanılan etkeni ise “candida albicans’tır”.hastalardaki yakınmaları ise vajende kaşıntılar, vulvada kaşıntılar, kokusuzdur, peynir kesiğin de ve beyaz renktedir.

Özellikle kaşıntının yarattığı tahrişe nedeni ile kızarıklıklar, idrar yapma esnasın da yanma hisleri en sık görülen şikâyetlerdir. Eğer anne adayına yapılan muayene de rastlanmış olan bir mantar enfeksiyonu bir şikâyet yaratmıyor ise tedavi etmeye de gerek yoktur. Ancak şikâyetler belirgin ise gebelik dönemin de kullanıma uygun olan krem ve fitil ile tedavi edilebilir. bazı gebe kadınlar da gebelik süresince tekrarlayan bir mantar enfeksiyonu söz konusu ise genellikle gebeliğin sonlanması ile bu enfeksiyon ortadan kalkmaktadır.

Bu enfeksiyonun cinsel yolla bulaşma ihtimali yoktur, ancak eşin de hiçbir bulgu yok ise eşin tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Özellikle vajinal akıntıların önüne geçilmesi için pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. gün içersin de en az iki defa iç çamaşırı değiştirilmelidir ya da günlük hijyenik pedler den kullanılmalıdır. Gebelik dönemin de anne adayının çamaşırlarının deterjan yerine sabun ile yıkanması ve kızgın ütü ile ütülenmesi vajinal akıntıya karşı korunmak için yapılmalıdır. Ayrıca mantar enfeksiyonunun artmasını engellemek için aşırı şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca eşin prezervatif kullanması da meydana gelebilecek enfeksiyonlardaki vajinal akıntı problemine karşı da korunma konusun da oldukça faydalıdır.