İkiz bebekler birlikte mi uyumalı?

İkiz bebekler birlikte mi uyumalı?
Güncelleme:

Uzmanlardan ikiz ailelerine tavsiyeler...

İkizler anne karnındaki vakitlerini beraber geçirirler, bu yüzden doğumdan sonra da yakın olmaktan hoşlanacakları düşüncesi kulağa mantıklı gelir. Bazı ikizler birbirlerine oldukça bağlıdır ama bazıları da bireyselliği tercih eder. Yeni doğmuş ikiz ebeveynlerinin ortak endişelerinden biri de onları birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı uyutmaları gerektiğidir. Önce emniyet tedbirlerini gözden geçirmeli ve kararınızı sonra vermelisiniz.

Hastane uygulamaları

Hastaneler, ikizleri genellikle aynı yatağa yerleştirir. “Hastane personelinin bu tercihi onları ayırmamak için basit bir istek ya da küçük bedenlerinin kapladığı yer olabilir” diyor, CribsForKids.org’un tıbbi direktörü Eileen Tyrala. Bunu gören ebeveynlerin çoğu, evlerine döndükten sonra da aynı şeyi yapmayı ve ikizleri aynı yatakta yatırmayı tercih ediyor.

Amerikan Akademisi Pediatri önerileri

Akademiye göre, ikizleri birlikte yatırmanın faydaları net ve yaygın değil. Ayrıca, küçük ve genellikle prematüre olan ikizlerin SIDS (ani bebek ölüm sendromu) riski daha da artıyor. Beraber uyumaları, aynı yatakta iki bedenin olmasından kaynaklı fazla ısı artışını da sağlıyor. Uyurken nefes alışlarının senkron kazanması da birbirlerinin verdiği nefesi solumalarına ve yeterince oksijen almamalarına sebep olabiliyor. Bu sebeplerden dolayı akademi, ebeveynlere bebeklerini ayrı yatırmalarını tavsiye ediyor.

Güvenli yatak seçenekleri

Uzmanlar, bebekler için güvenli uyku yüzeyleri ve tam boyutlu taşınabilir beşikler öneriyor. Yeni model beşiklerin eski modellere göre mevcut güvenlik standartları ve gereksinimlerini karşıladığının da altı çiziliyor. Beşikler geniş tabanlı, sağlam ayaklı ve sert yataklı olmalı.

Birlikte vakit

Eğer ikizlerin birlikte yeterli zaman geçirdiğine emin olmak istiyorsanız, uyumadıkları zamanlarda onları yan yana tutmaya özen gösterebilirsiniz. Yere temiz bir battaniye ve örtü serdikten sonra onları göbeklerinin üzerine yan yana koyabilirsiniz. Ve elbette oyuncakları ile oynarken de birbirlerine eşlik edebilirler.

HT Hayat