Kasık fıtığı anne karnında oluşuyor

Kasık fıtığı anne karnında oluşuyor
Güncelleme:

Fıtık erkek bebeklerde kız bebeklerden 3-10 kat fazla görülüyor.

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde ortaya çıkan, genellikle de bebeğin ağlama ve ıkınmasıyla şişlik oluşumuyla kendini gösteren bir sorun. Kız çocuklarında yumurtalıklar, erkek çocuklarında ise testisler karın boşluğunda oluyor. Bebeğin gelişimiyle birlikte kızlarda yumurtalıklar, erkeklerde ise testis kasık bölgesine doğru iniyor. Karın zarı ise gebeliğin 7-9\'uncu ayında adeta bir eldiven parmağı gibi kasık bölgesine uzanıyor. Bu eldiven parmağı gibi yapının içinden geçen testis torbadaki yerini alıyor. Normalde eldivenin parmağı gibi olan bu bölge kapanıyor. Bazı bebeklerde ise kapanmayıp fıtık oluşturuyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, çocuklarda fıtık görülme sıklığının yüzde 1-5 oranında değiştiğini, erkeklerde kızlara göre 3-10 kat daha fazla ortaya çıktığını belirtiyor.

Prematüre doğan bebeklerde bu oranın yüzde 30\'lara ulaştığını anlatan Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, “Erkek bebeklerde daha fazla görülmesinde, testisin vücutta olması gereken bölgeye inişiyle ilgili mekanizmaların sorumluğu olduğu düşünülmektedir” diyor. Zarın açık kalmasının fıtık oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, şunları söylüyor:

“Hastalığın tanısını çoğu zaman aile öyküsüyle koyuyoruz. Karın içi basıncının artmasıyla birlikte bağırsakların ve kız çocuklarında yumurtalık ve tüplerin açık kalan bu kanalın içine girmesiyle fıtık oluşuyor. Her 100 kişiden 20’sinde bu kanal açık kalmasına rağmen yaşamı boyunca fıtık oluşmuyor. Ancak karın içi organlar aşağı doğru fıtıklaşırsa “kasık fıtığı” hastalığından söz edilebilir. Aileler eğer doğuştansa neden daha sonra ortaya çıktı diye soruyor. Oysa kasık fıtığı geç ortaya çıkabildiği gibi hiç ortaya çıkmadığı da oluyor.” Prof. Dr. Abbasoğlu, kasık fıtığının yüzde 60 oranında sağda, yüzde 30 oranında solda ve yüzde 10 oranında her iki tarafta birden olabildiğini belirtiyor.

Fıtık elle itilince kaybolmuyorsa acil müdahale şart

Fıtık tanısı, muayene sırasında çocuğun ağlaması veya ıkınması yani karın içi basınç artışıyla karın içi organlardan birinin, kasık kanalına doğru ilerlemesiyle ortaya çıkıyor. Çünkü bu durumda kasıkta bir şişlik oluşuyor. Çocuk susunca yani gevşeyince bu şişlik kendiliğinden kayboluyor veya elle karın içine itiliyor. Bu şişliğin kendiliğinden kaybolmaması ya da uzman bir hekimin müdahalesiyle yerine itilememesi durumuna fıtık boğulması deniliyor. Burada fıtık kesesi içinde bağırsakların sıkışması söz konusu oluyor ki acil müdahale gerekiyor.

Kasık fıtığı ameliyatla tedavi edilebiliyor

Kasık fıtığı tanısı konulduğunda tedavisi cerrahi olarak yapılıyor. Tanı konulduktan sonra acil olmamakla birlikte en kısa sürede operasyon planlanıyor. Halk arasında yaygın olduğu gibi, çocuğun bir, iki yaşına ya da okul çağına kadar gelmesinin beklenmesi doğru değildir. Beklemeden tedavisinin yapılması gerekiyor. Kasık fıtığı ameliyatı çocuk hastaneye yatırılmadan ayaktan yapılabiliyor. Genel anestezi ile gerçekleştiriliyor. Günübirlik cerrahi işlem olarak adlandırıldığından aynı gün hasta evine gönderiliyor. Tedavide doğuştan açık kalan ve daha sonra fıtık oluşumuna neden olan karın zarı kapatılıyor.

Ameliyata rağmen tekrar riski düşük

Kasık fıtıklarının ameliyata rağmen tekrarlama riski düşük bir oranda görülüyor. Nüksetme ihtimali çok az. Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, ameliyat edilmeyen vakalarda fıtık boğulması ve buna bağlı barsak tıkanıklığının önemli bir tehlike olduğuna dikkati çekerek şunları söylüyor: “Ameliyat gecikirse bağırsaklarda dolaşım bozukluğuna bağlı gangren ve hayatı tehdit edebilecek tablolar oluşabiliyor. Bu nedenle hastanın tanı konulduktan sonra bekletilmeden ameliyat edilmesi gerekiyor. Cerrahi işlem sırasında karın zarından dışarı doğru oluşan ve eldiven parmağına benzeyen yapıdan çıkan bölüm ameliyatla kapatılıyor. Çocuk aynı gün normal aktivitesine dönebiliyor.

Leyditurk.com