Kışın bebeğinizi böyle beslemelisiniz

Kışın bebeğinizi böyle beslemelisiniz
Güncelleme:

Havaların soğuması nedeniyle bebeğinizin hasta olmasından korkuyor musunuz?

Kış mevsiminde bebeğinize verebileceğiniz birçok besin onların bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta olmalarını engeller. Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, kış mevsiminde bebeklere iyi gelecek, onları çeşitli hastalıklardan koruyacak besinleri sıraladı.
  
Tamamlayıcı besinlere 6. ayda bir çay kaşığı ile başlanmalı, giderek miktarı ve çeşidi artırılmalıdır. 6-12 aylık dönemde bebek her istediğinde emzirilmelidir.

Emzirmenin yanında yeterli miktarda besleyici ve tamamlayıcı besinlerden (bebek anne sütü alıyorsa günde 3 kez, bebek anne sütü almıyor ise günde 6 kez) verilmelidir.

12 ay-2 yaş döneminde yine bebek her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bunun yanında günde 5 kez, her seferde 1 su bardağı veya 1 kase olmak üzere, yemeklerden (baharatsız, az tuzlu ve az yağlı) verilmelidir.
 
Kışın bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirecek sebze pürelerinin verilmesine, anne sütü yeterli olduktan sonra 6. ayda başlanabilir.

Bebek hastaysa, hastalığı süresince ve sonrasında, normalden daha fazla emzirilmeli ve öğün sayısı artırılmalıdır. Hastalıktan sonra, bebek her öğününde mümkün olduğunca beslenmeye teşvik edilmeli, kaybettiği ağırlığı kazanana ya da yeterli büyümeyi sağlayana kadar bu böyle devam etmelidir.

Kış aylarında bebeğinizin içini ısıtacak çorbalara 4. veya 6. aydan sonra başlanabilir (Karışık sebze çorbası, sebze çorbası, tahıl çorbaları, tarhana çorbası, yoğurtlu yayla çorbası, kırmızı mercimek çorbası).
 
Protein, demir ve çinko yönünden zengin olan et; kıyma ya da püre şeklinde, 5. aydan itibaren çorbalara eklenerek verilebilir. Tavuk ve kılçıksız balık eti de çocuklar için önerilir.

Lif bakımından zengin olan bakliyatlar, kışın bebekler için uygun gıdalar arasında yer alır. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler, 6. aydan itibaren verilebilir. Kabuksuz kırmızı mercimek ise anne sütü verilmeyen çocuklara 4. aydan itibaren yedirilebilir.
 
Bebeği beslemede kullanılan tüm malzemelerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Tamamlayıcı besinleri bebeğe verirken kaşık ya da bardakla besleme yöntemi kullanılmalı, asla biberon kullanılmamalıdır.
 
Hazırlanan tamamlayıcı besinler eğer buzdolabında muhafaza edilemeyecekse 2 saat içinde tüketilmelidir.