Yaz aylarında bebek bakımı

Yaz aylarında bebek bakımı
Güncelleme:

Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Deniz Tamtekin bebek bakımı hakkında bilgi verdi.

"Bebeğim üşür" demeyin
Yaz aylarında gündüzleri tek kat penye giysiler yeterli olur. Şapka sıcak yaz günlerinde güneşten korunmak için gereklidir. Akşamları serin olursa üzerine uzun kollu ve bacaklı bir giysi giydirilebilir. Giysilerin açık renkli, bol kıyafetler olması ve %100 pamuklu olması tercih edilmelidir.

Su içirin
Yazın ortam sıcaklığı fazlalaştığı için terleme olmaktadır. Terleme ile su kaybı olduğundan zaten su içme isteği doğar. Çok sıcak günlerde gün içinde değişik zamanlarda bebeğe su verilmesi ve sulu gıdalarla besleme iyi olacaktır.

İsilikten koruyun
Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte en çok karşılaştığımız sorunlardan biri isiliklerdir. İsilik sıcak havada aşırı terlemeye bağlı ortaya çıkıyor. Bunun tedavisi için, terlemeyi azaltmak, daha bol giysiler giydirmek ve ılık suyla banyo yaptırmak genelde yeterlidir.

Hem güneşten koruyun hem de güneşten yararlanın
Yazın karşılaşılan bir diğer sorun güneş çarpmaları ve yanıklarıdır. Bunu önlemenin en kolay yolu güneşe çıkılacak saatlerin seçimi ve sıvı takviyesidir. Özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalıdır. Sabah ve akşam çok uzun sürmeyen güneşlenmeler sağlıklı olacaktır.

Yaz ishallerine dikkat
Yazın ishal daha çok karşımıza çıkan bir sorundur. Mikroorganizmalar sıcak ortamda daha hızlı ürer. Yazın havuza ve denize daha çok girilir ve su yutarak daha çok mikrobu ağızdan alma ihtimali artar. Yaz ishallerini engellemenin yolu içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz olmasıdır.

Tatil zamanı
Tatil zamanı çocuğumuzla beraber olduğunuz zamanlardır. Yaz aylarında ishallerin, güneş çarpmalarının, bunlara bağlı olarak sıvı kayıplarının, böcek sokmalarının daha sık görüldüğü mevsimdir. Yaz aylarında bebeğinizle birlikte plajda geçireceğiniz saatlerin keyfine varabilmek için plajda oynayacağı oyuncakların seçimi ve bu oyuncakların güvenliğine önem verin.

Sinek ve böceklerden koruyun
Yaz aylarında açık alanda daha çok zaman geçirildiğinden sinek böcek gibi canlılarla karşılaşma olasılığımız artmaktadır. Bunların bir kısmı zararsız olsa da bir kısmı alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Bunu önlemek için odalarda sineklik ve cibinlik kullanılabilir.