Yaz hamileliğini avantaja dönüştürün

Yaz hamileliğini avantaja dönüştürün
Güncelleme:

Yaz aylarının avantajlarından yararlanın, gerekli önlemleri alıp yaz gebeliğini keyfe dönüştürün.

Gebeliğin yaz aylarına denk gelmesi, zaten ‘ısınan’ gebeleri zorlayabilir. Ancak bu durum eve kapanmalarını gerektirmez. Çantanıza güneş kreminizi koyun ve uygun saatlerde keyif alacağınız etkinlikler yapın. Hatta doğumdan sonraki uykusuz geceler öncesi güzel bir yaz tatili yapın!

Gerekli sağlık önlemleri alınması durumunda yaz hamileliğinin avantaja dönüştürülebileceğini belirten Türkiye İş Bankası İştiraklerinden Bayındır Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Özel Bayındır Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elif Ünlügedik; yaz hamilelerini serinletecek önerilerde bulundu:

Eve kapanmanıza gerek yok: Gebeliğin yaz aylarına denk gelmesi, gebeliğin kendisine bağlı olarak. kan hacmi gelişen anne adayları açısından zorlayıcı olabilir. Sıcak havalar, zaten ‘ısınan’ gebeleri rahatsız edebilir. Ancak bu durum eve kapanmanızı gerektirmez! Hamileliğin bir hastalık değil, doğal bir süreç olduğunu unutmayın; yaz aylarını da avantaja dönüştürüp, gerekli önlemleri alarak dışarı çıkın. Doğum sonrasında yaşayacağınız uykusuz günleri düşünerek kendinize güzel bir yaz tatili programı yapın.

Boynu ve enseyi soğuk suyla yıkayın: Gebeliğin ilk aylarının yaz sıcağına denk gelmesi; düşük tansiyonlu, bulantı-kusması fazla olan gebeleri daha fazla rahatsız eder. Gebeler, genel olarak sıcağı daha az tolere edebilirler. Bu durumdan korunmak için, çok sıcak günlerde, güneşin etkisini yitirdiği akşam saatlerinde dışarı çıkmak daha sağlıklı olur. Duş almak, boynu, enseyi, elleri ve yüzü soğuk su ile yıkamak, bir miktar serinlemeyi sağlar. Rahat ve ince giysiler serin tutabilir. Havaların çok ısınmadığında ve güneş etkisini kaybettiğinde yürüyüşe ve yüzmeye devam edilebilir. Gün boyunca, dışarı çıkmıyor olsanız bile, yansıyan ışınların etkisini göz önünde bulundurarak, yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinden kullanmayı unutmayın.

Yarım numara büyük ayakkabı giyin: Gebeliğin son aylarının yaz dönemine denk gelmesi; ağırlığı zaten artan annenin daha da rahatsız olmasına neden olabilir. Özellikle el ve ayaklardaki şişlikler, sıcaklarla birlikte hepten aratabilir. Düzenli olarak, yaklaşık 30-60 dakika uzanmaya özen gösterin. Ayaklarınızı çok fazla sarkıtmayın, uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın. Hatta uyurken bile, ayaklarınızı hafif yükseltecek şekilde, ayaklarınızın altına katlanmış bir havlu ya da çarşaf koyabilirsiniz. Rahat ayakkabılar, hatta mümkünse yarım numara büyük bir ayakkabı giyin. Haftada en az 3 defa, günün serin saatinde yürüyüşe çıkın. Yüzük gibi takılarınız varsa, çıkartın. Rahat, bol ve ince giysiler giyinin. Bolca sıvı alırken tuzun da çok önemli olduğunu unutmayın. Gerekli elektrolitleri almak amacıyla, aşırıya kaçmadan yeterli miktarda tuz tüketin. Lekelerden korunmak için düzenli araklıklarla cildinize güneş kremi uygulayın.

Yaz hamileliğini avantaja dönüştürecek tavsiyeler

Yaz ayları, dışarı çıkıp yürüyüş yapmak ya da yüzmek için ideal bir hava sunar. Özellikle yürüyüş, gebeliğin tüm aşamalarında yapılabilecek, üstelik masrafı olmayan bir aktivitedir. Dikkat edilecek noktalar; güneşe uzun süre maruz kalmamak, konforlu ayakkabı giymek ve bolca su içmek.

Yaz aylarında, serin serin tüketilebilecek bolca meyve ve sebze bulmak mümkün. Bu da bebeğin gelişimi aşamasında önemli olan vitaminlerin alınması anlamına gelir.

Yaz ayları, bebek ve anne açısından hayati öneme sahip olan D vitaminini, güneşten bolca sağlanabilecek aylardır. Ancak uzun süre güneş ışığına maruz kalmanın hem cildiniz hem de dehidratasyon açısından tehlikeli olacağı unutulmamalı. Bu nedenle düzenli olarak uygun güneş kremleri kullanılmalı ve su tüketilmeli.

Yaz aylarında doğan bebeklerde solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüslerin görülme sıklığı daha az olur.

Suyun, her mevsimde hamilelik açısından düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Bir gebenin bunu en kolay ve bolca yapabileceği aylar yaz aylarıdır.

Yaz ayları herkes için tatil, dinlenmek ve stresten uzaklaşmak anlamına gelir. Geceler boyunca uykusuzluğun anne adaylarını beklediği düşünülürse, uzun bir zaman için en sessiz tatili geçirme imkanı olabilir.

Yeşil çay içmeyin salatayı evde yiyin

Her dönemde olduğu gibi yaz hamileliğinde de ölçülü ve tadında tüketim ile yaz mevsiminin nimetlerinden faydalanmak mümkün olabilir. Anne adaylarının her mevsimde olduğu gibi yaz mevsiminde de sık sık az az yemesini öneriyoruz. Sağlıklı beslenmek, yeterli vitamin ve minerallerin de alınmasını sağlar.

Bir gebenin beslenme programında, taze meyve ve sebzelerin çok büyük önemi vardır. Ancak fazla miktarda tüketilen meyvenin kan şekerini yükselteceğini unutmamak lazım.

Tüm diğer aylarda oluğu gibi, yaz aylarında da hamur işlerinden, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. İyi beslenmenin, çok yemek anlamına gelmediği unutulmamalı.

Çiğ et, pastörize olmayan süt tüketilmemeli. Özellikle salata ya da yeşil sebzeler gibi iyice yıkanarak hazırlanması gereken besinler, mümkün olduğunca evde ve temizliğinden iyice emin olarak tüketilmeli.

İdrar söktürücü bitki çaylarından ve besinlerden uzak durun. Örneğin yeşil çay, yemek sonrası şişkinliği rahatlatabilir; ancak diüretik etkisi nedeniyle idrarla, fazladan sıvı kaybına neden olabileceği unutulmamalı.

Su tüketmek yaz aylarında daha fazla önem kazanır. Ter yoluyla ciltten sıvı kaybı ciddi miktarda artar. Ancak suyu tüketirken dengeleyici bir şekilde mineral ve özellikle tuz da tüketmek gerektiği unutulmamalı

Tatilde kabızlığa karşı bol su için yürüyüş yapın.

Yaz hamileleri, tatile çıkmadan önce kadın doğum hekimiyle görüşüp, yolculuğa uygun olup olmadıklarını öğrenmeli. Gittiğiniz yerde acil durumda başvurabileceğiniz bir hastane olup olmadığını araştırın, acil durum planı yapın.

Uçak ya da araba yolculuğu çoğu zaman zararsız ve hatta keyiflidir. Sadece ayaklarda şişlik olabileceğini unutmayın ve yürümeye, ayakları biraz yüksekte tutmaya dikkat edin.

Evden uzaktayken beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip bolca ‘fast food’ tüketmemeye dikkat edin. Tatil yörelerinde, bolca deniz mahsulü bulabilirsiniz, ancak yediğiniz her şeyin iyi pişmiş olduğundan emin olmanız gerekir. Özellikle suyu musluktan içmek yerine hazır almanızda fayda var.

Tatilde, kabızlık çok ciddi sıkıntılara yol açabilen ve sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun için bolca sıvı tüketilmeli ve uygun egzersizler (yüzmek, yürümek) yapılmalı.

Leyditurk.com