Yeni doğan bebeğinizin ağlamasından korkmayın

Yeni doğan bebeğinizin ağlamasından korkmayın
Güncelleme:

Prof. Dr. Acar, ağlamanın akciğerlerin açılmasını hızlandırdığını söyledi.

Prof. Dr. Acar: "Yeni doğan bebek ilk solunum hareketiyle ağlamaya başlar. Bu ağlama aslında çocuğun akciğerlerinin açılmasına bağlı duyduğu ağrıdır" "Bebeğin ağlaması akciğerlerin açılmasını daha da hızlandırır. Yeteri kadar ya da hiç ağlamadıysa, akciğerleri istenen düzeyde açılmayacağından müdahale gerekebilir"

İlk solunum hareketiyle, akciğerlerinin açılmasına bağlı çektiği acıdan ağlamaya başlayan yeni doğan bebeğin, akciğerlerinin yeterince açılması için ağlaması gerektiği bildirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeğin anne karnında akciğerlerinin kapalı olduğunu söyledi.

Bebeğin doğmadan önce de nefes alma hareketi yaptığını, ancak akciğerler kapalı olduğu için bu hareketin sadece "kotsal kaslar" denilen kaburgalar arasındaki kasların gelişimini sağladığını belirten Acar, bu sayede bebeğin doğduğu zaman nefes almaya hazır olduğuna dikkati çekti.

"Ağlamayan bebekten çekiniriz"

Doğumdan önce akciğerlerin görevini, göbek kordonu yoluyla annenin üstlendiğini ifade eden Acar, şunları kaydetti:

"Bebek doğduktan sonra göbek bağı bağlanır, anneyle bağlantısı kesilir. Bu olayın sonrasında bebeğin kapalı olan akciğerleri açılmaya başlar. Bu ağrılı bir süreçtir. Yeni doğan Bebek ilk solunum hareketiyle ağlamaya baslar. Bu ağlama aslında çocuğun akciğerlerinin açılmasına bağlı duyduğu ağrıdır. Bebek ağladıkça akciğerler daha çok açılır. Bebeğin ağlaması akciğerlerin açılmasını daha da hızlandırır. Yeteri kadar ya da hiç ağlamadıysa akciğerleri istenen düzeyde açılmayacağından müdahale gerekebilir. Bu yüzden ağlamayan bebekten çekiniriz."

Acar, sadece yeni doğan bebeğin ağlamasının beklenebileceğini, bu durumun ilerleyen dönemler için geçerli olmadığını sözlerine ekledi.

AA