Yenidoğan sünneti enfeksiyon riskini azaltıyor

Yenidoğan sünneti enfeksiyon riskini azaltıyor
Güncelleme:

Son zamanlarda yaygınlaşan yenidoğan sünnetleri çok daha sağlıklı...

Sünnet, Türkiye’de erkek çocuklara en sık uygulanan cerrahi girişim. Eskiden sünnet için çocuğun ilkokul çağına gelmesi beklenirdi. Son zamanlarda ise yenidoğan sünneti çok yaygın. Bebeğin doğumunu takip eden 24-48 saat içinde yapılan yenidoğan sünneti, duruma göre ilk bir aya kadar uygulanabilir. Sadece 15-20 dakika süren bu uygulama çocuğu ileride yaşayabileceği olası sünnet travmasından koruduğu gibi yenidoğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının görülme sıklığını 10 kat azaltıyor.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Cem Kara yenidoğan sünneti konusunda ailelerin tedirgin olmaması gerektiğini söyledi

İlk 48 saati atlamayın…

Op. Dr. Cem Kara, annenin hastanede olduğu ilk 48 saat içinde bebeğin sünnet olmasının hem bakım hem de takip açısından tavsiye edildiğine dikkat çekerken \"Doğumdan sonra ilk 24 saat takip ettiğimiz bebek, sonraki 24 saat içinde rahatlıkla sünnete alınabilir. İşlem sadece 15-20 dakika surer. Anne ile birlikte 24 saat daha hastande kalan bebeğin sünnetten sonraki pansumanı bebeğin idrar yapması ile birlikte kendiliğinden düşecektir. Bizim ailelerden istediğimiz sadece, sünnetli deriye her alt değiştirmede altiseptik bir merhem sürmeleri ve sık sık bebeklerini emzirmeleridir. Anne ile birlikte eve giden bebeğin bezlenmesinde bir sakınca yoktur. Göbek düşene kadar hatta bazen daha bile erken, sünnet derisi iyileşmiş olur. İlk iki gün sünnet yapılmaması durumunda ilk bir ay, bazen 40 güne kadar yine yenidoğan sünneti yapabilir” dedi.

Yenidoğan sünneti için doğum öncesinde bilgi alın.

Dr Cem Kara \"Yenidoğan sünneti yaptığımız bebeklerin sayısı hızla artıyor. Bundan 10 yıl önce biz ailelere ‘yenidoğan sünneti düşünür müsünüz?’ diye sorarken, şimdi aileler doğum yaklaştıkça bu konuyu araştırmaya ve bizimle bağlantıya geçmeye başladı. Aileler bilinçlenip bu yönde talep bildirdikçe çocuk cerrahlarının da bu konuda hizmetleri artacaktır. En az 3-4 kat fazla sayıda yaptığımız yenidoğan sünneti yıllar içinde toplumda kabul görüp yerini alacak ve okul çocuğu sünnet oranı azalacaktır. Yenidoğan sünneti konusunda bilgi alan aileler genelde ilk kez bebek sahibi olan aileler. İkinci ya da sonraki erkek çocukları için gelen aileler ya ilk çocuklarında yenidoğan sünneti yaptırmış ve memnun kalmış ebeveyler ya da ilk çocuklarında ileri yaş sünnetinde yaşadıklarını bir daha yaşamak istemeyen aileler.” şeklinde konuştu.

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nedir?

Dr. Cem Kara “Yenidoğan sünneti oldukça kolay bir işlemdir. Özel bir teknik ile yapılan uygulama hem hızlı tamamlanır, hem de yenidoğan bebeğin yara iyileşmesi hızlı olduğun kolay ve estetik iyileşir. Lokal anestezi ile, bebek narkoz almadan yani uyutulmadan yapıldığı için bir risk daha ortadan kalkmış olur.” derken, ailelerin narkoz ile ilgili gereksiz endişe duymasına gerek olmadığını vurguladı. Dr. Cem Kara “Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay, işlem sonrası kanama riski çok olur. Hem bebek, hem de anne doğum sonrası iyileşme sürecinde ne olduğunu bile anlamadan sünnet derisi iyileşmiş gerçekleşir” diye konuştu.

Sünnet Sonrası Bol Anne Sütü...

Sünnet sonrası çoğunlukla ağrı kesici bile vermeye gerek duymadıklarını belirten Dr. Cem Kara “Sünnet sonrası anneden istediğimiz özel tek şey, bebeği sık sık emzirmesidir.  Bu konuda aldığımız geri dönüşler, bebeğin çok ağlamadığı, mızmızlanmaya başladığı zaman da emzirilerek bu durumun kolayca üstesinden gelindiği şeklinde.  Emen bebeğin gevşemesi, rahatlaması, duygusal olarak da doyması, ağrı hissini gidermede etkili oluyor.\" dedi.

Yenidoğan sünneti sonrası evde bakım kolaydır…

Çocuklarda sünnet sonrası yaşanan sıkıntıların bebeklerde yaşanmadığına dikkat çeken Dr. Cem Kara “Yenidoğan sünneti sonrası pipinin çevresini saydam bir pansuman materyali ile sararız. Bu pansuman materyali bebek çişini yaptıkça bezinin içine kendiliğinden düşecektir. Bundan sonra sadece bebeğin her alt değiştirmesinde antiseptik olarak vereceğimiz merhemi sürme işi kalacaktır. Bunun dışında rutin olarak antibiyotik kullanılmaz. Bebeğin bezlenecek olması genelde anneleri korkutur ancak yenidoğan sünnetinde bu bir avantajdır ve normal şekilde bezlenmeye devam edilmesini isteriz. İki gün sonra artık bebek, normal şartlardaki banyosunu yapabilecek hale gelir.” şeklinde konuştu.

Leyditurk.com