Çocuklar antibiyotiğe neden dirençli?

Çocuklar antibiyotiğe neden dirençli?

Çocukların sağlığı, çiftlik hayvanlarında kullanılan aşırı antibiyotik miktarı yüzünden zarar görüyor.

Çocuklarda görülen ilaçlara dirençli bakterilerin sebebi olarak çiftlik hayvanlarında antibiyotik kullanımı gösteriliyor.

Rapora göre, çocuklara, çiftlik hayvanları yetiştirmede yaygın olarak kullanılan aynı antibiyotiklerle tedaviye dirençli hale gelen bakteriler bulaşıyor. Ve ilaca dirençli bakterilere maruz kalan çocukları tedavi etmek güçleşiyor.

Çocuklar, bu dirençli organizmalarla temas kurabiliyorlar. Bu temas enfeksiyonla sonuçlandığında ise, tedavi son derece güç bir hal alıyor.

Sağlıklı çiftlik hayvanlarının yemlerine antibiyotik eklemek, hayvanların daha az besinle daha hızlı büyümelerini sağlıyor. Ancak aynı zamanda da hayvanlarda bulunan bakterilerin değişerek bu antibiyotiklere dirençli hale gelmelerine sebep olabiliyor. Bu bakteriler, insanlara bulaştıklarında antibiyotikler enfeksiyonları tedavi etmede yetersiz kalıyor.

Çocuklar, çeşitli ilaca dirençli bakterilere farklı yollarla maruz kalabiliyorlar; örneğin hayvanlardan bulaşan bakteri içeren gıdalar tüketerek ya da antibiyotik uygulaması görmüş hayvanlarla temas kurarak.

Bu organizmalarla temas kuran çocukların ya da yetişkinlerin büyük çoğunluğu hasta olmaz; ancak hasta olanlar söz konusu olduğunda, enfeksiyon tedavisinin güçlüğü sebebiyle sorun hemen hemen her zaman ciddi oluyor. Özellikle kemoterapi sürecinden geçtikleri için ya da herhangi bir bağışıklık yetmezlikleri olduğu için bağışıklık sistemleri hassas olan çocuklar her tür enfeksiyona karşı duyarlılar. Bu dirençli organizmalara maruz kalmaları durumunda ise, tedavi bağışıklık sistemi sağlıklı olan çocuklara kıyasla daha da zorlaşıyor.

Gıda üreten hayvanlarda kullanım için satılan antimikrobiyal maddelerin yaklaşık %60’ı, insanlarda görülen enfeksiyonların tedavisinde önemli olarak görülüyor. Besin üreten hayvanlarda kullanılan bu maddelerin çoğunluğu, insan tedavisinde kullanılanlarla aynı ya da benzerler.

İnsan kullanımı için olan ilaçlarda, antibiyotikler normalde doktor reçetesiyle veriliyor; ancak söz konusu hayvanlarda kullanım olduğunda, reçetesiz ya da veteriner gözetimi olmaksızın kullanılabiliyorlar. Dahası, antibiyotikler, sıklıkla hasta olmayan hayvanlar üzerinde kullanılıyor; büyüme hızını artırmada etkili oluyor.

Raporda araştırmacılar, hayvanlarda ve insanlarda hastalık tedavisi amacıyla kullanılan antibiyotik miktarında kısıtlamalar yapılması gerekliliğinin önemini vurguluyorlar.


HT Hayat