Bonsai bakımı nasıl yapılmalı?

Bonsai bakımı nasıl yapılmalı?
Güncelleme:

İşte Bonsai ağacının özellikleri ve bakımı...

Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüntü kazandırma sanatıdır. Bonsai ağaçları genetik olarak farklı değildir. Küçük yapraklı olanlar tercih edilmekle beraber bonsai, doğadaki büyüklüğüne bakmaksızın herhangi bir ağaçtan olabilir. Doğadaki şeklini aynen kopyalamaya gerek yoktur. Bu konuda kendi estetiğinizi ve hayal gücünüzü sergilemek esastır. Ancak ne olursa olsun bonsai doğal görünmeli, insan eli değdiği belli edilmemelidir.

Bonsai, yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanattır. Bonsailer minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur. Genel bir yanlış anlama da bonsainin özel bir tür ağaç zannedilmesidir. Evet bazı ağaçlar bonsai için diğerlerinden daha sık kullanılır fakat bonsai odunsu gövdeli hemen her türden yapılabilir. Küçük yapraklı, kısa yaprak düğümleri bulunan (yapraklar arası boşluk) türler ile minyatür meyve ya da çiçekler genellikle daha uygundur. Klasik bonsailerin büyük çoğunluğu Japon Karaçamı (Pinus Thunbergii), 5 ibreli çam veya Japon Akçamı (Pinus Parvifolia), Shimpaku ardıcı(Jüniperus chinensis \'\'Shimpaku\'\') ve Japon Akçaağacı (Acer Palmatum)dır.

1- Bonsainizi Aydınlık ve havadar bir yerde muhafaza etmek gerekir.

2- Sulama işlemini zaman bağlamayınız. Toprağın nemli olması gereklidir. Toprak nemi azaldığında sulama yapınız

3- Sulamaya toprağın üzerinden ve iki aşamada yapınız. İlk aşamada toprağın yüzeyini yavaşça sulayarak suyu emebilir hale getiriniz. İkinici aşamada,tüm toprak hacmi sulanacak şekilde sulama yapınız.

4- Dış mekan bonsaileri kışı dışarıda geçirmelidir.

5- Başta Lodos ve Klima,Vantilatör gibi rüzgarlardan koruyunuz.

6- Bir haftadan uzun süren seyahatlerinizde, ona bakabilecek birisine emanet etmek gerekmektedir.

Toprak:
Bir Bonsai’nin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, oldukça az miktarda toprakla çevrelenmiş olması gerekir. Ağaç gelişebilmek için, toprak üzerinden yeterli miktarda su, besin ve hava alabilmelidir. Bu yüzden toprağın kalitesi, ağacın sağlığını ve gücünü direk olarak etkiler. Toprak karışımında; kil parçaları, çakıl ve inorganik toprak bulunması verimini arttıracaktır.

Isı:
Bitkiyi çok fazla soğuk ya da çok sıcak havada bırakmak, zarar verebilir. Oda sıcaklığı idealdir.

Işık:
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki, aydınlık ortamları tercih eder.

Su:
Püskürtme yöntemi ile sulama yapılmalıdır. Gövde, tamamen suya doymalıdır. Sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Sulamalar arasında, toprağın az miktarda kurumasına izin verilmelidir. Yaz aylarında, günde birkaç kez püskürtme yapılması, bitkinin hem ömrünü uzatacak, hem de yaprak dökmesini engelleyecektir. Kış aylarında verilecek suyun, oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.

Çoğaltma:
Bonsai bitkisinin çoğaltılması, bitkiyi köklerinden ayırma yöntemi ile olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak, üst kısımlara uzanan ince kısımlar alınıp, başka saksılara dikilerek, yeni bonsailer oluşturulabilir.

Bonsai Budama ve Şekillendirme

Bonsai budaması ve şekillendirmesi ile ilgili yöntemleri inceleyerek, daha profesyonelce büyümesini sağlayabilirsiniz.

Şekillendirme Budaması: Ağaç gençken, sadece bir kere yapılan, oldukça sert bir budamadır. Ağacın temel şekli bu budama ile verilir. Şekillendirme budaması ile, ağacın ana dalı bırakılır.

Bakım Budaması: Şekillenen ana dallar üstünde, her yıl veya iki yılda bir yapılması gereken budamadır. Bu yolla olağanüstü şekiller ortaya çıkarılmasa da, yaprakların boyutları yavaş yavaş küçültülür.

Çimdikleme: Dalların gelişimini kontrol edebilmek için yeni filizleri koparmaya, “çimdikleme” adı verilir. Yeni filizler çok hassas olduğundan, bir çok durumda bu işlem parmaklarla yapılır.