Çamaşırları ev içinde kurutmayın

Çamaşırları ev içinde kurutmayın
Güncelleme:

Ev içinde kurumaya bırakılan çamaşırlardan gelen nem, böceklerin çoğalmasına neden oluyor ve astım riskini artırıyor.

Bilim adamları, özellikle kış  günlerinde çoğu kişinin çamaşırlarını kurutmak için tercih ettiği, ev içerisinde  serilmesi yönteminin ”çok da iyi bir fikir olmadığı” uyarısında bulundu.

İskoçya’nın Glasgow kentinde bulunan Mackintosh Çevre Mühendisliği  Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, kuruması için oda içinde asılan  giysiler, evin içindeki nem oranının olması gerekenin üzerine çıkmasına neden  oluyor ve bu durum da bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Bilim adamları, artan nemin ev içindeki küf ve minik böcekler olarak  tanımlanabilecek ”mike”lerin gelişimleri için daha uygun koşulları  oluşturduğuna işaret ederek, başta astım olmak üzere solunum yolu hastalıklarını  tetiklediğini belirtti.
        
Kurutmadan tasarruf, ısıtma gideriyle cepten uçuyor

Kurutma makinesi bulunan ailelerin bile elektrik faturasından tasarruf  etmek için makinelerini kullanmadığı tespiti yapılan araştırmada, bununla istenen  tasarrufun gerçekleşmediğini, çünkü bir yıkamada çıkan çamaşırın ortalama 2 litre  suyu havaya nem şeklinde bıraktığı, bunun da oda ısısının düşmesine neden olduğu,  odanın eski ısısına kavuşması için de çoğu kez daha fazla enerji harcandığına  dikkat çekildi.

İskoçya Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi tarafından  finanse edilen üç yıllık araştırmanın değerlendirme raporunda, ”Bu uygulama daha  fazla enerji harcanmasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda hızla üreyen  sporlar ve bakteriler nedeniyle özellikle alerjileri olanları ve astım  hastalarını ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor” ifadelerine yer verildi.

Ortalama bir makine dolusu giysinin, içinde bulundukları odanın nemini en  az üçte bir oranında artırırken, kullanılan çamaşır yumuşatıcılarının da  etkisiyle havada bulunan kanserojen kimyasalların artmasına neden olduğu  bildirildi.

Araştırmacılar, çamaşırların mümkün olduğu müddetçe dışarıda kurumaya  bırakılmasını ya da enerji verimliliği yüksek kurutucular kullanılmasını önerdi.

Uzmanlar, evin içinde başka bir kurutma imkanının olmadığı durumlarda ise  çamaşırların pencerelerin yakınına serilmeleri tavsiyesinde bulundu.

Milliyet