Feng Shui yatak odasına girdi

Feng Shui yatak odasına girdi
Güncelleme:

Feng Shui Akademisi'nden Zeynep Akçay yatak odası düzeninin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Yaşamımızın üçte birini yatak odalarında uyuyarak geçiririz. Uyku, bedenin gün içerisindeki yorgunluğunu ve kullanılmışlığını tamir etmekle, yenilenmekle uğraşır.

Yatak odaları dinlendirici kaliteli bir uyku hali ve sağlık için dikkatli, özenli bir şekilde yerleşimi yapılması gereken yerlerdendir. 

Feng Shui’de yatak odalarının yerleşimleri, daire ana kapı girişinden ve ocağın konumundan sonraki üçüncü ve çok önemli durumdur. Büyük bir özen ve titizlikle yerleşimi yapılmalıdır.

En sık yapılan diğer yanlışlardan biri de yatak altlarında eşya depolamalar, dolap üstlerinde valizler, eşya hurçları, görünürde ayakkabı istifleri bulundurmaktır. Özellikle göz önündeki bir bavul “her tartışma sonrası toplanıp evden gitmek” gerektiği gibi olumsuz duygular oluşturur.

Hemen hemen her yatak odasında bir ayna mutlaka bulunur. Günümüzde mobilya sektörü bunu kaçınılmaz kılmakla birlikte Feng Shui’de istenilen bir durum değildir. Bu felsefe aynayı kesinlikle yatak odasında bulundurmaz. Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi’yi hareket ettirip canlandırır. Oysaki dinlenme, rahatlama sağlayıcı bir oda olması gerekirken aynalar chi’yi harekete geçirir.

Kısaca aynaların neden olduğu sorunlara değinirsek;

Yatak odası evli bir çifte aitse ilişkide üçüncü kişiyi çeker, bu da beraberlikte istenilmeyen bir durumdur. Ayakucunu yansıtan bir ayna şanssızlık getirir. Eğer odadan ayna çıkartılamıyorsa en azından yatağı yansıtmayacak şekilde konumlandırmak gerekir.

Çok sık karşılaştığımız şey danışanlarımızın uyku problemleri, rahat uyuyamama, dinlenememe gibi sorunları olmasıdır. Keşif ziyaretlerimizde, bu sorunların kaynağının mekânın en canlı, aktif odasının yatak odası olarak düzenlemesi olduğu ortaya çıkıyor. Mekânda yatak odaları için giriş kapısından en uzak oda seçilmelidir. Ana girişe en uzak oda en yin alandır, yatak odası için de en doğru seçimdir.

Bir diğer önemli sorun da günümüzde popüler olan giyinme odaları. Çoğunlukla yatak odalarıyla iç içeler. Yatak odaları dinlenebileceğimiz yerlerden ziyade, özenle dekore edilmiş giyinme odalarına dönüşmüş durumda. Bu model birçok Feng Shui problemini de beraberinde getirmektedir.

Yatak odası çok küçük, dar olmamalıdır. Dar bir yatak odası özellikle bu odayı kullananlar evli bir çiftse anlaşmazlıklara ve boşanmalara neden olabilir. Sade, çok fazla eşya yığını olmayan, düzenli ve en önemlisi temiz hava akımı sağlanan bir oda olmalıdır.

Yatak odasında tavan kirişleri de istenmeyen olumsuz bir durumdur. Eğer böyle bir yatak odasına sahipseniz; yatak, kirişlerle paralel olarak yerleştirilmelidir. Aksi takdirde büyük sağlık sorunlarına ve iş hayatında zorluklara neden olması kaçınılmazdır.

Hayatımızın üçte birini geçirdiğimiz, yaşamımıza konfor katan yatak seçimi diğer bir önemli konudur. Yatağın ve yatak başının materyali, başucunun hangi yöne baktığı vs. gibi önemli dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Örneğin; ağaç elementine sahip bir kişi için ahşap, kahverengi bir karyola ve yatak başı seçimi, Doğu grubuna ait şanslı bir pusula yönüne yatak başının konumlandırılması kişinin yaşamına, şansına büyük katkılar sağlar.

Kapıya hâkim bir pozisyon olmakla birlikte yatağı yerleştirirken kapıyla karşılıklı bir konum tercih edilmemelidir.

Yatağın ayakucu kapıya bakmamalıdır. Bu Feng Shui’de tabut pozisyonu olarak adlandırılır ve şanssız bir konumdur.

Yatak başı kişinin şanslı, olumlu bir pusula yönüne göre konumlandırılmalıdır. Yine yatak başı mutlaka sağlam bir duvara dayanmalıdır. Pencere önünde, komşu duvarı tuvalet veya banyo olan bir duvara yatak başı koyulmamalıdır.

Yatak odası ana giriş kapısından görülmemelidir. Girişe yakın bir yatak odası; bu odayı kullanan kişiye sürekli yorgunluk, eve girer girmez uyku isteme hissine yol açar. En ideali yatak odasının girişe en uzak konumda olmasıdır.

Yatak odasında da bagua haritasını gözeterek istediğiniz alanlar aktive edilebilir. Tamamen kişisel bir uygulama olmakla birlikte son derece etkilidir. Daha fazla bolluk bereket istiyorsanız kişisel başarı alanınıza, akademik bir öğrenim sürecindeyseniz kişisel gelişim alanına veya hayatınıza bir partner, yol arkadaşı istiyorsanız aşk ve evlilik yönüne yatak başınızı konumlandırabilirsiniz.