Az evlendik, çok boşandık !

Az evlendik, çok boşandık !
Güncelleme:

Türkiye’de geçen yıl evlenenlerin sayısı azalırken, boşananların sayısı da hızlı bir artış gösterdi.

İstatistikler Türkiye’de son yıllarda evlilik kurumunun can çekişmeye başladığını gösteriyor. Geçen yıl evlenenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0.1 azalırken, boşananların sayısı yüzde 4.5 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK ) yayınladığı 2014 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, 2014 yılında evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0.1 azalarak 600 bin 138’den 599 bin 704’e geriledi. Buna karşılık boşanan çiftlerin sayısı da bir önceki yıla oranla yüzde 4.5 artarak, 125 bin 305’ten 130 bin 913’e yükseldi.

Evlilik artış oranları, bir önceki yıl baz alındığında 2012’de yüzde 1.8, 2013’te ise yüzde 0.6 olarak gerçekleşmişti. Geçen yıl ise oran yüzde 0.1’e inmiş oldu. Buna karşılık, 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 2.7 olan boşanma artışı, 2013’te kısmen gerileyip yüzde 1.6 olarak gerçekleşirken, geçen yıl zirve yaparak yüzde 4.5’e çıktı.

Kilis dünya evine girdi

Ülke geneli için ‘kaba evlenme hızı’ 2014 yılında binde 7.8 olarak hesaplandı. Kilis, binde 10.78 kaba evlenme hızıyla Türkiye’de geçen yıl en çok evliliğin yapıldığı il oldu. Kilis’i Adıyaman ve Van izledi. Evlenme hızı ise en düşük binde 5.93 ile Çanakkale’de gerçekleşti. Az evlilik sıralamasında Çanakkale’yi Gümüşhane ve Kastamonu takip etti.

Akdeniz ve Ege boşanıyor

Geçen yıl Türkiye genelinde her bin çiftten 1.7’si boşanırken, en yüksek boşanma binde 2.87 ile Antalya’da oldu. Antalya’yı İzmir ve Muğla izledi. Boşanmanın en düşük kaldığı il ise binde 0.11 ile Hakkâri oldu. Onu Şırnak ve Bitlis takip etti.

5\'i bir yerde engelli

TÜİK’e göre en fazla bekârın bulunduğu il Hakkâri. Son fazla takı ve ayrı eve taşınmayı istemesinden, işsizlikten dertli. Hakkâri Belediye Başkanlığı Evlendirme Dairesi memuru Abdürrahim Taş, “İşsizlik zaten ilimizde çok. Bir de üstüne, kız tarafının çok miktarda takı istemesi, gelinlerin ayrı evde oturma talebi, düğünlerin perşembe günü başlayıp pazar gününe kadar devam etmesi eklenince, evlilik Hakkârili gençler için hayal oluyor. Bazıları artık 45-50 yaşlarına kadar evlenemiyor” dedi.

‘Evliliklerin azaldığı doğru değil’

Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aylin Görgün Baran: “Ben yasal olmayan evliliklerin önemli ölçüde arttığını düşünüyorum. Haliyle yasal olmayan yollardan yapılan evlilikler de dikkate alınırsa, evliliklerde azalmanın olduğunu söylemek bence zor.”

‘Yeni yaşam biçimleri gelişiyor’

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Doğan: “Batı’nın sanayileşme döneminde yaşadığını biz rötarlı yaşıyoruz. Kısaca bunun nedeni geç sanayileşmenin sancıları ve Türkiye’nin kültürel yapısıyla uyarlılık göstermeyen yeni yaşam biçimleri.”

‘Cinsiyet eşitsizliği korkutuyor’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: “Hem ekonomik yetersizlik hem de artan toplumsal cinsiyet eşitsizliği, aklı başında insanları evlilikten korkar hale getirdi. Gelecek yıl boşanma oranları daha da artacak, evlilikler daha da azalacak.”

‘Genç nesil sorumluluk istemiyor’

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Suna Başak: “Evlenen çiftlerin azalması, boşananların artmasındaki en büyük nedenlerden biri ekonomik güçlükler. İkinci neden ise evlilikle ilgili yaşanan zihinsel yozlaşma. Evlilik sorumluluk demek. O sorumluluğu taşıyabilecek genç nesil ortadan kalkıyor gibi. Bir de kırsal bölgelerde erken yaşta ebeveynlerin etkisiyle evlenen çiftler daha sonra boşanıyor.”

HT Hayat