Evlilik bireyleri nasıl etkiliyor?

Evlilik bireyleri nasıl etkiliyor?
Güncelleme:

Yapılan araştırmalara göre evliliklerin neredeyse yarıya yakını boşanma ile sonuçlanıyor.

Yapılan son araştırmalar, ülkemizde de, tıpkı batılı toplumlarda bu yüzyılda görüldüğü gibi boşanma oranlarının hızla arttığını göstermektedir.Bu araştırmalara dikkatlice baktığımızda geleceğin aile modeli için çok da olumlu şeyler söylemek pek mümkün değil.

Zira Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalar evliliklerin neredeyse yarıya yakınının boşanma ile sonuçlandığı, bunu takip eden ikinci ve üçüncü evliliklerin de boşanma oranlarının yüzde yetmişin üzerinde olduğunu göstermektedir.

Boşanmanın gerek evliliği oluşturan yetişkinler, gerekse bu evlilik içinde büyüyen çocuklara olan etkileri araştırıldığında, toplum sağlığı için, maalesef çok parlak öngörülerde bulunamıyoruz.

Boşanan bireylerin evli olanlara oranla daha fazla fiziksel rahatsızlıklar, bağışıklık ve şiddet problemleri gösterdikleri (Bloom et al.1978); boşanan ve aynı zamanda boşanmadan fakat aralarında ciddi problemler yaşayıp evliliklerini sürdüren çiftlerin çocuklarında da daha fazla davranış bozuklukları, düşük akademik performans, gelişim problemleri gösterdiklerini görüyoruz (Cowan & Cowan 1987).

Bu yetişkinlerin hayatlarından, arkadaşlıklarından daha az keyif aldıkları, kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu ve hayatla baş etme yetilerinin efektif olmadığı da yine bildiğimiz gerçekler arasında.

Tüm bunlar bize toplumun giderek daha sağlıksız bir yapıya doğru yol aldığını göstermekte. Peki bunu durdurmanın bir yolu yok mu?