Evlilik için en ideal yaş

Evlilik için en ideal yaş
Güncelleme:

Kadınların 18-24, erkeklerin 25-29 yaş aralığında nikah masasına oturması ideal olarak değerlendiriliyor.

Kadınların evlenmesi için 30-34 yaş aralığının uygun olduğunu düşünenler ve 18 yaşından önce evlenmenin uygun olduğunu belirtenlerin oranı ise çok düşük.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın ve erkek için en uygun ilk evlenme yaşının kaç olduğunu, 10 bin 307'si kadın olmak üzere 20 bin 730 kişiye sordu.

"Kadın için en uygun ilk evlenme yaşı ne olmalıdır" sorusuna ankete katılanların yüzde 66,3'ü "18-24 yaş" cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 29,9'u kadınların 25-29 yaş aralığında evlenmesini uygun bulurken, 30-34 yaş aralığının uygun olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 2,4'te kaldı. Evliliğin 18 yaşından önce olması gerektiğini dile getirenlerin oranı da yüzde 1,2 oldu.

Erkekler için uygun evlilik yaşına ilişkin soruya yanıt verenlerden yüzde 49,4'ü 25-29 yaş arasını erkek için ideal olarak niteledi. Katılımcıların yüzde 30,6'sı 18-24 yaş aralığını erkeklerin evlenme dönemi olarak belirtirken, yüzde 17,9'u ise 35-44 yaş aralığında evlenmek gerektiğini söyledi.

Evlenecek kişiler kararı alıyor, aileler destekliyor

Araştırmaya katılanlara, yaptıkları ilk evliliklerinde eşleriyle nasıl tanıştıkları da soruldu. Katılımcıların yüzde 41'i ilk eşleriyle aile ve akraba çevresinde tanıştığını, yüzde 39,6'sı komşularından veya mahalledekilerden biriyle evlendiklerini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 7,4'ü eşiyle arkadaş ortamında tanıştığını, yüzde 3,5'i okul ve dershane arkadaşlarıyla nikah masasına oturduğunu ifade etti. Katılımcıların sadece binde biri eşiyle internet üzerinden tanıştıklarını kaydetti.

Araştırmada, evlilik kararının nasıl alındığı da incelendi. Buna göre evliliklerin büyük çoğunluğunun, evlenecek kişinin kararı, ailenin desteği ve onayıyla kurulduğu belirlendi. Evlilik kararının aile içinde ortaklaşa alındığını ortaya koyan araştırmayla, evliliklerin yüzde 82,9'unun evlenecek kişinin kararı ve ailenin rızasıyla gerçekleştiği tespit edildi. Evlenecek kişinin rızası olmadan aile kararıyla yapılan evliliklerin oranı ise yüzde 9,4 oldu. 

AA