Ameliyatlı burun kötü görünmek zorunda mı?

Ameliyatlı burun kötü görünmek zorunda mı?
Güncelleme:

Prof. Dr. Akın Yücel, ideal burun ameliyatını anlatıyor...

Estetik müdahaleler son zamanlarda gündelik yaşamın bir parçası haline geldi. Yine de kişilerin en fazla çekinerek yaklaştığı ameliyatlar burun ameliyatları. Sağlık sorunu olanlar bile yanlış estetik uygulamalarını görünce ameliyata çekinerek yaklaşıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,  ideal burun ameliyatı nasıl olur; bakın nasıl anlatıyor?

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel “burun ameliyatlarındaki sorun nedir?” diyerek güncel ve yüzlerce yıldır devam eden önemli bir estetik probleme değiniyor.

Akın Yücel’e göre burun estetiği Türkiye’de ve dünyada en sık yapılan estetik ameliyatların başında geliyor. En uzun zamandır yapılan, ilk tarif edilmiş ameliyatlardan bir tanesi. Hakkında ciltler dolusu kitaplar basılmış, binlerce teknik tanımlanmış. Sadece burun estetiği ile ilgilenen doktorların kurduğu birçok dernek var; her yıl onlarca kongre, seminer, kurs düzenleniyor. Yine de her yerde karşımıza kötü yapılmış burunlar çıkıyor. Muhtemelen iyi yapılmış burunların birçoğunu fark edemiyoruz; yine de kötü burunların sayısı azımsanmayacak kadar çok. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel “hekimler tarafından bu kadar ciddiye alınan bir ameliyatın sonuçları neden yeterince başarılı olmuyor?” diye soruyor ve anlatıyor…

Her Hastaya Uyan Burun Farklıdır

Prof. Dr. Akın Yücel; “Her plastik cerrahın amacı, hastada hem doğal, hem de güzel görünen bir burun yaratmaktır. Gerçekten de, iyi yapılmış bir burnun ameliyatlı olduğunu anlamamalı, ancak güzel bulmalıyız. Burun, güzel bir şekil verilmiş bile olsa, yüzün geri kalanı ile uyumlu olmayınca doğallığını kaybediyor ve ameliyatlı olduğu anlaşılıyor. Geniş yüzlerde burnun fazla inceltilmesi, uzun yüzlülerde fazla kısaltılması yüz oranlarını bozarak gözü rahatsız ediyor.” diyor. Akın Yücel’e göre bu hatalara düşmemek için ameliyat öncesinde yüzün fotoğraflarının çekilip iyi analiz edilmesi gerekiyor. Yeni burnun tasarlanmasında, cerrahın teknik kapasitesi kadar estetik algısı da öne çıkıyor. Burnun tasarlanması sırasında hastanın karakteri, yaşı, sosyal konumu ve etnik özelliklerinin de dikkate alınması gerekiyor. Erkek ve kadınlarda estetik hedefler çok farklı oluyor ve burnun, cinsiyet özellikleri göz önüne alınarak tasarlanması gerekiyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel bir erkeğe kavisli ve kalkık bir burun yapılmaması gerektiğine değiniyor. Hekimin hastanın ne istediğini, hastanın da hekimin ne yapacağını net bir şekilde anlamış olması gerekiyor. Yücel, “Ben, hastalarımın örnek resimler getirmelerini teşvik ediyorum. Ben de neler yapabileceğimi, bir bilgisayar programı kullanarak hastanın resmi üzerinde gösteriyorum.” diyor.

Ameliyat Sonrasında Burundan Nefes Alabilmek

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, önceleri estetik burun ameliyatları sırasında hastaların solunumunun gözetilmediğini belirtiyor. “Eski dönem aktrislerin bir kısmının burunları tıkalı gibi konuşmalarının bir nedeni de budur.” diyen Yücel’e göre onlar sayesinde genizden konuşma hali bir çekicilik kazandı. Ancak, artık modern burun ameliyatlarında, solunum fonksiyonuna en az estetik görünüm kadar önem veriliyor. Estetik uğruna solunumun feda edilmemesi; ameliyat sırasında hastanın var olan solunum sorunlarının da mutlaka çözülmesi; ameliyattan sonra hastanın rahat nefes alabilmesi ve ses tınısının bozulmaması gerekiyor.

Doğru Teknikleri Bilmek ve Uygulayabilmek…

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, burun cerrahisinin, plastik cerrahinin en hızlı gelişen ve üzerinde en çok çalışan dallarından birisi olduğunun altını çiziyor. Bu konuda sürekli yeni teknikler geliştiriliyor. Yücel’e göre burun ameliyatı yapan plastik cerrahın medikal yayınları ve kongreleri düzenli takip etmesi önem taşıyor. İdeal bir cerrahın cerrahi tekniği düzgün uygulayabilecek el becerisi ve deneyime, komplikasyonlarla baş edebilecek bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekiyor. En sık yapılan hatalar burnun fazla kısaltılması, fazla oyulması, burun sırtının geniş kalması ya da burnun aşırı daraltılması, burun ucunun fazla sivrileştirilmesi, burun çökmeleri, düzensizlikler, asimetriler ve solunum güçlükleri olarak öne çıkıyor. Aslında uygun teknikler doğru uygulandığında bu tür sorunlarla nadiren karşılaşılıyor. Ancak, teknik açıdan başarılı bir burun her zaman güzel görünmeyebiliyor. Burada plastik cerrahın estetik algısı öne çıkıyor. Bu sadece mesleki eğitimle kazanılabilen bir özellik değil. Hekimin görsel algısı, kişisel beğenileri, kültür birikimi ve görgüsü sonucu doğrudan etkiliyor.

Leyditurk.com