Bel ve göbek bölgesindeki yağlanmalardan kurtulun

Bel ve göbek bölgesindeki yağlanmalardan kurtulun
Güncelleme:

Bel çevresinde yağlanma görülen insanlarda kalp hastalığı riski yüksek görülmektedir.

Bel çevresindeki yağlanma kalp krizi riskini arttırmaktadır. Yağın vücutta dağılımı önemlidir.

Yeni çalışmalara göre normal kiloda olup bel çevresinde fazladan yağı olanlar, şişman insanlara göre daha fazla kalp hastalığından ölme riskine sahipler. Araştırmalarda bulunan bilgilere göre karın içindeki organları çevreleyen ve göbek yapan yağ sağlık için çok tehlikeli. Kilomuzu tespit etmek için kullandığımız vücut kitle indeksine (BMI) göre oranın, normal sınırlar arasında olması ya da halk arasında yaygın olan inanışa göre boy – kilo oranının eşit veya daha az olması kişilerin kalp hastalığına yakalanmayacağının garantisi değil.

Yapılması Gereken Şey Bel- Kalça Oranının Hesaplanması

Yapılması gereken şey bel-kalça oranının hesaplanmasıdır. Bunu basitçe göbek deliğimizin hemen üstünden bel çevremizi ölçüp, bunu kalçamızın en geniş yerinden aldığımız ölçüye bölersek bu oranı bulabiliriz. Oranın yüksek olması kalp hastalığı tehlikesinin yüksek olduğunun belirtisidir. Buradan da anlayacağımız gibi kalça ve bacaklarda olan fazla yağlanma bel çevresine göre daha az tehlikelidir.

Kalın Bel Risk Faktörü

bel çevresinde yağlanma olanlarda sırasıyla metabolik sendrom, insülin direncinde artma, TİP 2 şeker hastalığı, kan yağlarında artma, kolesterol dengesizliği, hipertansiyon gibi hastalıkları beraberinde getirmektedir. Önlem alınmadığı takdirde hastalar sonraki aşamada ne yazık ki kalp hastalıkları ve buna bağlı ölüm riski ile karşı karşıya geliyorlar.

Örnek Hesaplama: Bel çevresi 88 cm, kalça çevresi 90 cm olan bir kadın için hesaplarsak; 88/90= 0,97 olduğu için yüksek risk grubuna girmektedir.

Sağlıklı beslenme ile fiziksel egzersizi artıran aktiviteler bel kalınlaşmasını engelleyebilir. Çocuklarımızın da bel çevresini ölçerek ileride olabilecek kalp hastalığı riskini de tahmin edebiliriz. Önemli olan bilinçli olup önlem almaktır.

Op.Dr. Etem Yücekaya
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı